En un món en constant evolució, canvi i transformació, els professionals hem de desenvolupar competències soft, que són imprescindibles per al bon funcionament d’una organització. Alguns exemples en són la capacitat d’adaptació, el treball en equip, l’escolta activa, l’empatia, la intel·ligència emocional, l’actitud positiva, la creativitat i, sobretot, la comunicació. D’aquesta manera ens preparem per reconèixer les amenaces, combatre-les i contribuir a transmetre la imatge corporativa de les empreses. I és que, cada cop més, les empreses inverteixen a crear i mantenir una cultura d’empresa que el client respecti i arribi a estimar.
La comunicació és una de les soft skills que més ens convé dominar com a professionals per readaptar-nos, reinventar-nos i reevolucionar en els entorns canviants (VUCA).
Les empreses necessiten incorporar professionals preparats en habilitats soft per dur a terme les funcions i responsabilitats en el seu entorn empresarial.
Desenvolupar l’habilitat comunicadora és imprescindible en els líders actuals. Per això, a continuació trobaràs alguns consells per millorar la teva comunicació:
Consells per millorar la teva comunicació
- Fes que els missatges siguin clars: Comunica el missatge de manera clara
- Tingues una actitud afirmativa: Escolta, mira als ulls l’interlocutor i utilitza un llenguatge corporal obert i coherent amb el teu missatge
- Parafraseja: Fes saber al teu interlocutor que l’has escoltat expressant resumidament el que t’han dit: “Així, m’estàs dient que la reunió va ser molt positiva?, doncs molt bé”.
- Fes preguntes obertes: Anima amb preguntes obertes a conèixer l’opinió dels altres: “Voleu aclarir alguna cosa?”
- Empatitza: Posa’t en la pell i situació de l’altre i capta els seus sentiments
- Sense excuses: Si has de donar alguna mala notícia, cal anar de cara. Per tant, interioritza i aborda-la al més aviat possible. No donis males notícies davant de persones que no hi estiguin involucrades i parla’n en directe, mai per e-mail o una altra eina de missatgeria
- Tingues present els costums socioculturals i el protocol: Cal tenir en compte els diversos costums i cultures a l’hora de comunicar-nos amb l’entorn
- Domina el llenguatge: Fes servir les paraules adients al que estàs explicant i al teu interlocutor per tal que el missatge arribi
- La imatge personal: La manera de vestir, la postura, l’expressió o la mirada són elements que ens acompanyen quan comuniquem
- El sentit de l’humor: Les relacions són més fluides i agradables si utilitzem l’humor
La comunicació s’utilitza per compartir i transmetre missatges mitjançant la paraula, la veu; el sentit del missatge, per tant, dependrà tant del contingut del missatge (“el que es diu”) com de la manera de dir-ho (“com es diu”).
Consells sobre com ser un bon comunicador/@
- Verifica si el missatge s’ha comprès
- Adapta el llenguatge al de l’interlocutor
- Escolta les paraules
- Empatitza i escolta els sentiments
- Empara un llenguatge positiu
- Formula les preguntes adients
- Dona respostes clares
Comunicar és compartir, per tant, si volem que la comunicació es converteixi en una experiència personal i enriquidora, la persona que ens escolta s’ha de sentir plenament satisfeta. D’aquesta manera, podem convertir-nos en el guia que acompanyi els altres en el procés de creixement. En conclusió, que els doni l’oportunitat de canviar, de millorar i de desenvolupar el seu talent.
Atendre el valor humà a les empreses i tenir una empresa humanitzada és la clau per a una bona Estratègia Comunicacional; les persones que hi treballin veuran en les accions un exemple a seguir. Saps quines són aquestes accions?
Accions per atendre el valor humà a les empreses
Claredat. Idees contundents i senzilles
Realisme. Proposar en relació als mitjans disponibles
Adaptabilitat. L’estratègia comunicativa s’ha de poder adaptar als diferents mitjans i formes de comunicació
Coherència. Els mitjans i les formes proposades han de ser coherents amb les finalitats de l’empresa
Acceptabilitat. És important que les persones entenguin la comunicació i els missatges, i que arribin a assumir-los com a propis
La gestió de la informació pot millorar la competitivitat a les empreses sempre que:
- Comuniquem regularment
- Generem comunicacions favorables i enriquidores que sumin
- Identifiquem i atenem tensions o conflictes
- Respectem les persones
- Tinguem una visió d’equip
- Treballem per la millora contínua
La comunicació és vital per al funcionament d’una organització
Quan ens referim a la comunicació organitzacional parlem de promoure una bona gestió en les relacions interpersonals on està en joc la comunicació interna. Aquesta és una eina primordial per aconseguir moure l’equip al voltant de l’objectiu i que persegueix l’essència que configura la identitat i els valors de l’empresa.
Les relacions interpersonals i la bona comunicació interna en les organitzacions està enfocada a satisfer les necessitats d’informació dels seus treballadors per engrescar-los, motivar-los, incrementar el sentiment de pertinença i potenciar la cohesió de grup.