Kiabi és una coneguda cadena de botigues de roba, ara molt bolcada en la venda online, que es va fundar fa quaranta anys a França i que actualment té una destacada presència a tot l’Estat Espanyol. Des de fa uns anys ha incorporat a la seva política de personal la contractació de persones amb discapacitat, ja que, segons explica Marta Jiménez, directora de Kiabi Salt, “com a empresa volem col·laborar amb entitats socials properes a la botiga i pensem que una de les maneres és donant la oportunitat a persones que no ho tenen tan fàcil per trobar feina”.
En el cas de Kiabi Salt, aquesta col·laboració la fan amb la Fundació Astrid 21 de Girona, entitat creada fa més de 25 anys i que és la referència de la síndrome de Down a les comarques gironines. A Kiabi Salt hi treballa la Jenifer Piñero, una jove amb síndrome de Down, i la seva tasca, segons explica Iolanda Ruiz, coordinadora laboral de la fundació, consisteix a col·locar i reposar roba, atenció al client, atendre els provadors, etc. A banda, altres joves han fet pràctiques a la botiga.
“Valorem molt especialment com es col·loquen al costat de l’aprenent, ajudant-lo en el seu desenvolupament, li donen un munt d’eines, i els acompanyen amb el que necessiten a fi de millorar i assolir l’objectiu, que és aprendre un ofici i saber estar en el lloc de treball proposat”, comenta Marta Jiménez sobre la seva col·laboració amb la Fundació Astrid-21. Per Jiménez, aquesta “proximitat en el tracte i l’assessorament” també “ens ha ajudat a enriquir-nos com a persones i com a empresa”.
La contractació de la Jenifer a Kiabi s’emmarca dins del programa Connecta de la fundació, basada en la metodologia del treball amb suport. Connecta és un programa formatiu teòrico-pràctic que té l’objectiu de millorar la qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.
Aquesta formació els permet entrar al món laboral dins l’empresa ordinària, garantint el rendiment en el seu lloc de treball
“Es treballa de forma individualitzada amb cada alumne –afegeix Iolanda Ruiz–. En funció de les seves capacitats i de la seva vocació es tria el sector i el tipus de feina més adient per a cada cas i es realitza un pla de formació personalitzat”.
Es fan sessions teòriques dins l’aula i pràctiques dins l’empresa, totes dues orientades a assolir el màxim nivell de competència de l’alumne dins l’àrea de treball seleccionada. Un cop formats i garantida la seva competència per realitzar la feina, s’arriba al moment més important: trobar un lloc de treball.
Per garantir l’èxit, continua Ruiz, “es fa una prospecció prèvia amb les empreses que volen participar, s’analitzen els llocs de treball i les habilitats i competències necessàries per a cadascun dels mateixos, i es tria el candidat idoni per la feina”. Després d’això entren en joc els seguiments laborals, que realitzen tutors especialitzats. Aquests tutors, o integradors laborals, ajuden l’empresa a definir les tasques a desenvolupar, acompanyen el treballador durant les primeres setmanes i així verifiquen que desenvolupa la feina correctament.
Paulatinament i a mesura que la persona amb discapacitat està totalment integrada i domina les noves tasques, aquest acompanyament es va reduint fins mantenir-se en un seguiment quinzenal.
“Empresa Inclusiva” és una nova secció del portal Pime al dia, elaborada en col·laboració amb Down Catalunya, coordinadora d’entitats que donen suport a les persones amb síndrome de Down de tota Catalunya. Cada trimestre aportaran una experiència o reflexions sobre la inserció de les persones amb discapacitat intel·lectual al mercat laboral ordinari.