/

Cuba: un país d’oportunitats i riscos per a les pimes catalanes

Cuba és un mercat de creixent atractiu per l’obertura econòmica que s’hi està produint, els canvis en les relacions diplomàtiques amb els EUA, i per la necessitat d’inversions i béns i serveis que l’economia cubana no pot satisfer internament. Així doncs, especialment en el sector turístic però també en molts altres àmbits, les oportunitats de negoci són elevades.

Un mercat amb potencial però també amb riscos

Però al mateix temps, també és un mercat que presenta dificultats per a les empreses que volen accedir-hi, ja que hi ha certs problemes:

  • de caire polític: la pràctica totalitat de l’economia segueix depenent de les licitacions públiques i de la burocràcia exigida, tot i que l’economia de lliure mercat va guanyant pes;
  • de caire econòmic: una de les principals entrades de divises prové d’uns pocs socis comercials que actualment tenen certes dificultats derivades dels preus del petroli; i
  • de caire financer: les vendes a Cuba poden tenir terminis de cobrament superiors a l’any i s’han produït impagaments a empreses que no utilitzen instruments bancaris.

Consideracions a tenir en compte

PIMEC ha demanat als organismes polítics i financers que afavoreixin l’activitat minimitzant aquestes problemàtiques en la mesura del possible, però en qualsevol cas, es recomana a les empreses interessades en operar al mercat cubà les següents consideracions:

  • Hi accedeixin acompanyades d’assessors amb experiència o socis locals que els facilitin superar les barreres governamentals i burocràtiques i que coneguin el país.
  • Entenguin les peculiaritats econòmiques d’un país que depèn de la conjuntura econòmica dels seus socis comercials tant com de la situació econòmica interna.
  • Estudiïn les millors alternatives per obtenir finançament per a les operacions comercials i que incloguin els riscos d’impagament als seus marges per tal de rendibilitzar els negocis en territori cubà. Al mateix temps, cal buscar garanties i avals per minimitzar els riscos mencionats.

Cuba és un mercat amb un elevat potencial però que té una sèrie de peculiaritats que afegeixen riscos i dificultats, i cal tenir-ho en compte abans d’embarcar-s’hi.

Les pimes interessades en aquest mercat poden contactar amb el departament internacional de PIMEC.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

3 setmanes per a substituir les etiquetes d’eficiència energètica

Next Story

Arribar a resultats: 4 accions que determinen l’èxit

Latest from Competitivitat