Ocupació a Europa: tres milions de llocs de treball creats en l’últim any

Els resultats que llança l’estudi anual sobre l’Evolució Social i l’Ocupació a Europa (ESDE), que es va publicar fa uns dies, són encoratjadors ja que reflecteix més ocupació, menys pobresa i un món del treball canviant.

L’estudi anual sobre la ESDE reflecteix més ocupació, menys pobresa i un món del treball canviant

S’han creat al voltant de tres milions de llocs de treball , i l’augment de l’ocupació ha fet retrocedir a la pobresa. No obstant això, les xifres d’atur segueixen sent altes i presenten grans disparitats entre els estats membres.

Els mercats laborals i la societat s’han d’adaptar a les noves formes de treball

empleo en europa 2
Un dels principals temes que aborda l’estudi és la lluita contra la pobresa

Els principals temes que aborda l’estudi ESDE de l’any 2016 són l’ocupació com a instrument de lluita contra la pobresa, la digitalització i els canvis en el món laboral, el paper del diàleg social , les disparitats entre els diferents estats membres i la integració dels refugiats en el mercat de treball.

Manifestacions de: Marianne Thyssen , Comissària d’Ocupació, Afers Socials, capacitats i Mobilitat Laboral

«Aquest estudi anual mostra que els nostres esforços dels últims anys estan donant fruits. Les nostres economies segueixen creant llocs de treball i la renda disponible de les llars va en augment. No obstant això, hi ha moltes persones que són pobres encara que treballin, el que demostra que no només és qüestió de crear ocupació, sinó de crear ocupació de qualitat. A més, la societat i els mercats laborals estan canviant, a causa de l’arribada de noves tecnologies i formes de treball noves. Això brinda noves oportunitats, però també nous reptes, i hem de tenir cura de que ningú es quedi enrere. Amb el pilar europeu de drets socials i amb les noves iniciatives en el marc de la nostra Nova Agenda de Capacitats, farem front a aquests reptes amb decisió. »

Avança l’ocupació i retrocedeix la pobresa

empleo en europa 3
en l’últim any s’han creat tres milions de llocs de treball

 

El nombre d’europeus amb feina va ser el més alt que mai s’hagi mesurat, ja que va arribar als 232 milions. En l’últim any s’han creat tres milions de llocs de treball , la majoria d’ells permanents. Per regla general, l’ocupació a temps complet protegeix eficaçment a les persones contra la pobresa.

El percentatge de la població de la UE que es troba en risc de pobresa o exclusió social (23,7%) és el més baix dels últims cinc anys

No obstant això, un 8,3% dels europeus encara estan desocupats (segons dades d’octubre de 2016), i l’estudi posa en relleu la dificultat que era tornar a treballar en els anys posteriors a la crisi (2008-2013): només una de cada vuit persones desocupades va aconseguir trobar una feina permanent a temps complet en un termini de tres anys.

El desocupació juvenil , que encara supera el 20%, segueix sent una greu preocupació

Canvis en el món laboral

empleo en Europa1
la futura evolució del treball està marcada per la creixent digitalització de l’economia

La futura evolució del treball està marcada per la creixent digitalització de l’economia, en particular per l’aparició de plataformes digitals i de l’economia col·laborativa, que oferiran noves oportunitats de treball, principalment en forma d’activitats per compte propi. La inversió en TIC pot haver estat responsable d’un terç del creixement econòmic de la UE entre 2005 i 2010, encara que en el sector de les TIC segueixen sense cobrir-se moltes vacants. Per aprofitar plenament els beneficis de la digitalització és fonamental invertir en les capacitats.

Convergència i divergència en la UE

Hi ha signes encoratjadors d’una convergència renovada, després que les disparitats augmentessin considerablement després de la profunda recessió de 2009. Tanmateix, persisteixen diferències molt importants, i tant els mercats de treball com les polítiques i institucions de protecció social de la UE han tingut reaccions molt diferents davant les pertorbacions econòmiques.

La integració dels refugiats en la societat i en els mercats de treball

Durant l’any 2015 i els nou primers mesos de 2016, els Estats membres van rebre prop de 2,2 milions de sol·licituds d’asil . Però, a l’hora d’integrar-se en els nostres mercats laborals, els refugiats s’enfronten a obstacles, com baixos nivells educatius o capacitats lingüístiques insuficients. Invertir en l’educació dels refugiats i en les seves capacitats lingüístiques i facilitar el reconeixement de les seves capacitats serà essencial per facilitar la seva integració en el mercat laboral. D’aquesta manera es contribuirà a reforçar el capital humà de la UE en un context d’envelliment de la societat.

El desenvolupament de capacitats per al diàleg social

Com aquestes noves formes d’ocupació poden difuminar els límits entre ocupadors i treballadors, els interlocutors socials i el diàleg social tindran un nou paper a l’hora d’abordar els reptes del mercat de treball actual. L’estudi ESDE assenyala com poden els interlocutors socials respondre eficaçment a aquests reptes, representant a aquests nous tipus de treballadors i ocupadors i col·laborant amb les autoritats públiques. Per exemple, en diversos Estats membres, les noves formes d’empreses digitals, com Uber i els seus treballadors associats, tenen una presència cada vegada més gran entre els interlocutors socials.

Context

En l’estudi ESDE s’analitzen les últimes tendències en matèria social i d’ocupació i es reflexiona sobre els reptes futurs i les possibles respostes polítiques .

L’estudi ESDE és el principal informe de la Comissió en el qual s’aporten dades i anàlisi i es passa revista a les tendències i els reptes futurs

L’agenda de la Unió Europea: Programa de Treball 2017

Hi ha molts exemples concrets de com la Comissió intenta respondre als reptes plantejats en els informes anuals ESDE. Una iniciativa emblemàtica és el pilar europeu de drets socials , en relació amb el qual es presentarà una proposta definitiva a principis de l’any, després de l’àmplia consulta iniciada el març de 2016.

Els seus principals objectius són maximitzar les possibilitats d’aconseguir feina, fer que els mercats de treball i les societats siguin inclusius i donar suport a una nova convergència a l’alça a la zona de l’euro, així com en el conjunt de l’EU-28.

ESDE Report

Download (PDF, 5.15MB)

Se van a intensificar los esfuerzos en el marco de la nueva agenda de competencias, que es va presentar al juny de 2016, amb la finalitat de seguir invertint en les capacitats de les persones perquè puguin respondre a les exigències del mercat laboral . Això inclou la posada en marxa d’un projecte de cooperació sectorial sobre les capacitats que està prevista per a principis del proper any.

També en aquest context, en el primer semestre de 2017 es presentarà una eina per als perfils de capacitats dels nacionals de tercers països, que contribuirà a la detecció primerenca, la visibilitat i el reconeixement de les capacitats i qualificacions dels sol·licitants d’asil, refugiats i altres emigrants.

Finalment, els esforços desplegats per la Comissió per reduir la desocupació en general, i la desocupació juvenil en particular, estan donant fruit. Des de 2013 hi ha 1,6 milions menys de joves aturats, i 900.000 joves menys sense estudis, treball ni formació. Amb la pròrroga de la Garantia Juvenil , la garantia financera complementària de la Iniciativa d’Ocupació juvenil i la iniciativa presentada recentment per seguir invertint a la joventut europea , la Comissió pretén maximitzar les possibilitats dels joves al mercat laboral.

Via | European Commission

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

1.000 milions d’euros per microfinançament i emprenedoria social

Next Story

Noves oportunitats per als joves gràcies al Cos Europeu de Solidaritat

Latest from Panorama