Enginyers davant la crisi climàtica i la transició energètica

La lluita contra el canvi climàtic i la transició cap a un model energètic descarbonitzat són necessitats i, alhora, compromisos que han de ser assumits pel conjunt de la societat. Amb tot, hi ha sectors professionals que tenen l’oportunitat de contribuir a fer front a aquests reptes de manera clara i directa.

Els enginyers, en aquest sentit, ocupen posicions destacades en la llista d’especialistes que poden aportar coneixements i treball per solucionar problemes com ara l’escalfament del planeta, l’ús eficient de l’energia i l’aigua, el desenvolupament de les energies renovables, les millores en l’edificació, la gestió dels residus o la contaminació, per posar alguns exemples. En un marc encara més general, els enginyers han de ser peces clau per a l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com destacava l’informe publicat el 2021 per la Unesco Enginyeria per al desenvolupament sostenible

Els enginyers tenen eines per trobar solucions

En la lluita contra el canvi climàtic cal crear, descobrir, idear, inventar, canviar i transformar. Davant totes aquestes possibilitats, els enginyers tenen les habilitats i els coneixements necessaris per avançar en el procés d’innovació que ha de fer possible mitigar els efectes del canvi climàtic, així com aturar i revertir aquesta crisi global. Perquè, en la situació actual, no només cal reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle, sinó que és imprescindible posar en pràctica moltes altres solucions, i els enginyers tenen moltes eines a l’abast per fer-ho possible, recordava l’informe de la Unesco, seguiment i ampliació del publicat el 2010 per aquest organisme especialitzat de l’ONU.

Un dels exemples més destacats de la importància que els enginyers tècnics industrials tenen en la lluita contra la crisi climàtica el trobem en el disseny i la construcció de les primeres plantes de captura i emmagatzematge de carboni (CCS, carbon capture and storage). Però no és l’únic. Processos industrials més eficients, motors i combustibles més nets, aprofitament de residus, sostenibilitat de recursos o noves tècniques en edificació formen part també de la llista d’aportacions dels enginyers en un món en alerta climàtica.

Enginyeria i crisi climàtica. Fòrum per a la transició energètica 2023

Aquests i d‘altres temes associats, així com les propostes de solució per part dels enginyers, seran el centre d’interès de les jornades ENGINYERIA I CRISI CLIMÀTICA, organitzades per ENGINYERS BCN i que cada any –fins al 2030– tractaran un aspecte d’aquest àmbit on els enginyers poden incidir. La jornada d’enguany està centrada en la transició energètica i se celebrarà el 30 de juny a partir de les 16.30 h al Petit Palau de la Música, a Barcelona.

La inscripció a aquest acte quedarà oberta a partir del 15 de maig a través del web enginyersbcn.cat.  Entre els principals objectius d’aquesta jornada destaquen la presentació de solucions innovadores dels enginyers contra el canvi i la presentació de projectes d’enginyers que treballen per a la transició energètica. Durant l’acte es farà també lliurament del Premi Acció Climàtica ENGINYERS BCN i, entre altres activitats, es farà una taula rodona on tres experts debatran diferents solucions tècniques per afavorir la transició energètica. La cloenda estarà presidida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura.

Aquesta primera jornada sobre enginyeria i crisi climàtica, a més, serà una bona oportunitat per intercanviar coneixements, experiències i oportunitats de feina com les que s’anuncien i comparteixen a la borsa de treball d’ENGINYERS BCN, un espai en constant actualització al servei d’empreses i professionals.

 

Joaquim Elcacho
Periodista

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

“O som sostenibles, o no serem”

Next Story

Quins riscos pot comportar per als exportadors vendre Ex Works (ExW)?

Latest from ODS i RSC