Innova FP, una oportunitat per a la transferència de coneixement

El departament d’Ensenyament va posar en marxa l’any 2008 el programa Innova FP, una iniciativa que promou la transferència de coneixement i tecnologia entre les institucions educatives i el teixit empresarial, permet així que centres de formació professional i empreses d’un mateix territori col·laborin:

  • en el desenvolupament de projectes reals d’innovació
  • transferència de coneixement

innovafp1Aquest programa pretén esdevenir un pol de coneixement. Això implica que el centre acumula coneixement que després ha de revertir en el territori, esdevenint un referent en aquesta matèria.  Es tracta de projectes que sorgeixen de les necessitats de les empreses, i les plantegen als centres de formació professional que imparteixen les especialitats corresponents per desenvolupar-los des del propi centre i amb els seus alumnes. També poden ser projectes d’iniciativa pròpia, derivats de les oportunitats que professors i alumnes detecten en la seva relació amb les empreses.

Actualment, formen part de la xarxa que promou el programa, un total de 62 centres catalans, i 180 empreses hi participen o hi han participat.

El programa ha facturat ja 224.086€ gràcies als 312 projectes que ha desenvolupat la xarxa Innova FP des del 2008. El programa està obert a organitzacions de tot tipus, i fins i tot a emprenedors. Pel fet de tractar-se de projectes innovadors, sempre que s’escau es garanteix la confidencialitat de les tasques dutes a terme i dels resultats obtinguts, durant el període que s’estimi oportú en cada cas.

El programa Innova FP ha facturat ja 224.086€ gràcies als 312 projectes que ha desenvolupat la xarxa Innova FP des del 2008
El programa ha facturat 224.086€ gràcies als 312 projectes que ha desenvolupat la xarxa Innova FP des del 2008

També es considera  la participació en projectes d’àmbit europeu, en col·laboració amb centres i organitzacions d’altres països. Aquest tipus de projectes, aporten un avantatge addicional com és la possibilitat d’estrènyer lligams amb centres i organitzacions on més tard, es poden enviar alumnes a realitzar el mòdul de formació professional en centres de treball (FPCT). En aquests casos es pot comptar amb fons de programes europeus que faciliten el finançament del projecte.

Avantatges que aporta aquesta iniciativa

Els múltiples avantatges que aporta aquesta iniciativa que cada vegada està agafant més força, es poden resumir en els tres punts següents:

  • Major relació entre els centres formatius i les empreses, tot contribuint a la millora de la competitivitat d’aquestes. L’augment de la competitivitat de les organitzacions pot portar associada la necessitat de comptar amb tècnics qualificats, la qual cosa ha de revertir en una millor inserció dels estudiants. Aquesta millora de les relacions, s’espera que contribueixi a millorar els currículums dels diferents cicles formatius, així com millorar l’equipament i/o instal·lacions dels centres participants, a través de la inversió de les quantitats aportades per les empreses per la prestació dels serveis.
  • Actualització del professorat en els coneixements i tècniques utilitzades a les empreses, permetent així un desenvolupament professional, gràcies a la participació en aquests projectes.
  • La millora de la capacitació i competències clau dels alumnes dels cicles formatius que participen en aquest tipus de projectes, i, conseqüentment, les seves possibilitats de inserció al mercat de treball.

Les empreses que han participat en el programa i que, per tant, han estat beneficiàries dels projectes Innova FP, en valoren dels alumnes:

  • la creativitat
  • la innovació i la implicació
  • motivació i professionalitat

Aquest programa hauria de contribuir a apropar la innovació a les pimes, així com a prestigiar la formació professional, i atraure més persones a les seves especialitats, sobretot als cicles de caire industrial que són els que tenen nivells de matriculació més baixos, i en canvi els que ofereixen millors condicions laborals, en jornada, estabilitat laboral, i retribució, segons s’extreu de l’estudi de Inserció Laboral d’Ensenyaments Professionals 2016 del Departament d’Ensenyament.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com emprendre amb èxit: pas a pas

Next Story

Comunicació amb perspectiva inclusiva: Diguem no a qualsevol tipus de discriminació

Latest from Competitivitat