El col·lectiu de persones autònomes és un dels segments amb més impacte econòmic, social i territorial de Catalunya, Espanya i Europa. Però, qui forma part d’aquest col·lectiu? La seva característica comuna és que cotitzen pel règim especial de treballadors autònoms (RETA). A part de la definició formal, una altra de les seves característiques és la diversitat, la fragmentació i la vulnerabilitat.
A Catalunya, a setembre de 2020 els autònoms suposaven un total de 549.144 persones, de les quals 327.771 eren persones físiques. La seva activitat és present en tot el territori i en la majoria de sectors, des del primari fins als serveis a les persones i empreses, passant per la construcció, la indústria i el comerç. És per això que he titulat així aquest article, perquè, com a motor de la nostra economia, la recuperació d’aquesta crisi passa per rescatar i posar en valor aquest col·lectiu.
És un col·lectiu molt vulnerable als cicles econòmics, donat que depèn directament de la seva feina i de la facturació que aquesta comporta, tal com s’ha evidenciat aquest darrer any amb els efectes de les restriccions.
Segons les darreres dades publicades per la Generalitat, de les persones que han demanat les ajudes per al manteniment de l’activitat aquest darrer mes de març, un 51% manifestava tenir uns ingressos nets anuals (el 2020) per sota dels 5.000 d’euros i un 13,6% deia que el 2020 havia tingut ingressos negatius. Tot i la seva importància, poques vegades s’ha aixecat amb veu pròpia, més enllà d’algunes iniciatives sectorials. Cal, doncs, que ens identifiquem com a grup d’interès, que posem en valor la feina que fem els i les autònomes de Catalunya.
Els reptes són molts i importants: la reforma del RETA, la fiscalitat, els ajuts, la supervivència de les empreses i la segona oportunitat…
Cal que reclamem que les normatives i les mesures governamentals es repensin d’acord amb la nostra dimensió. Els reptes són molts i importants: la reforma del RETA, la fiscalitat, els ajuts, la supervivència de les empreses i la segona oportunitat, o el tractament dels nous models de negoci que entren en competència.
Des d’Autònoms PIMEC escoltem i som la veu del col·lectiu de persones autònomes de Catalunya. Volem tenir veu en la confecció de les normatives, per tal que ens permetin desenvolupar la nostra activitat amb igualtat de condicions que la resta d’empreses i que el col·lectiu dels assalariats. Volem ser part de les decisions i de les solucions. Volem treballar per donar resposta als reptes clau. Des de la diversitat i, alhora, des de la força que dona la unitat.
Elisabet Bach, presidenta d’Autònoms PIMEC