Tecnovelero: “Cal replantejar el model actual de mobilitat i accés a les urbs per a complir amb els ODS i reduir la contaminació”

Entrevista a Javier Lavernia, CEO de Tecnovelero.

Javier Lavernia és un professional amb dècades d’experiència en les principals marques del sector de l’automòbil, entre les quals es troben Ford, Mazda, Jaguar, Volvo, Land-Rover, Volkswagen, Seat, Peugeot, Citroën o Vauxall. Enginyer apassionat per l’automoció, l’electrificació de la mobilitat i el desenvolupament de solucions per a la mobilitat urbana, ara lidera un projecte innovador a la ciutat que el va veure créixer professionalment. Juntament amb un equip de talent local, Lavernia està desenvolupant el primer vehicle elèctric made in Tarragona totalment alineat amb els futurs models de mobilitat urbana de les ciutats. El cotxe, anomenat Virante, els ha valgut l’impuls del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) fins i tot abans d’arribar a facturar, i ara està en la fase de cerca de grans inversors. 

Com va sorgir Tecnovelero? Quina és la vostra història?

Som una empresa tecnològica orientada a activitats d’R+d+i i al desenvolupament de projectes tecnològics d’alt valor afegit. Creada a la fi de 2018 en un viver d’empreses, i amb un capital mínim que va permetre accedir a finançament tecnològic, últimament ens hem especialitzat en el camp de l’automoció elèctrica i la mobilitat urbana sostenible, segura i connectada. 

Nosaltres apostem per un nou paradigma de la mobilitat, amb la finalitat d’oferir solucions i alternatives que encaixin amb les noves necessitats dels ciutadans, i amb les demandes socials d’un entorn més sostenible. El nostre projecte estrella, el cotxe elèctric Virante, neix per a viure en un temps de canvis com l’actual. 

Virante, i les fórmules associades al seu ús, representen un nou model de mobilitat sostenible.El seu objectiu és generar valor i desenvolupament entre els ciutadans i organitzacions on s’implanti, durant tot el seu cicle de vida (des de la fabricació fins al reciclatge), i els principals beneficiats en són les persones que habiten en l’entorn urbà. De fet, el govern d’Espanya ja ha aprovat la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que obligarà les ciutats de més de 20.000 habitants amb una mala qualitat de l’aire a crear Zones de Baixes Emissions a partir de 2023. 

Quins són els valors de la vostra empresa? Què us caracteritza?

Ens caracteritzem per desenvolupar projectes i tecnologia que promoguin una nova mobilitat urbana més sostenible, eficient, intel·ligent i connectada. I això no solament s’aconsegueix a través del desenvolupament de productes que facilitin aquesta meta com ara vehicles per al transport de persones o mercaderies. Cal anar més enllà i trobar les fórmules que permetin aconseguir objectius més ambiciosos. El carsharing, per exemple, porta temps en aquesta línia. 

D’una banda, i en aquest sentit, Tecnovelero estem desenvolupant un cotxe elèctric innovadorVirante incorporarà tecnologies úniques en el sector automobilístic que estan en procés de protecció i patent. Es tracta d’una proposta de valor en un contingut vehicle de 2,5 metres, capaç d’allotjar còmodament 2 usuaris, amb 300 litres de maleter, pes ultrareduït, potències d’entre 4 i 25 kW, assistents a la conducció per als nous usuaris, i una autonomia de 300 km. 

D’altra banda, i a través de la nostra divisió de mobilitat, estudiem fórmules perquè la tecnologia desenvolupada pugui implementar-se a les ciutats de forma òptima, amb la finalitat d’ajudar els usuaris, siguin particulars, empreses o administracions, a participar de la tecnologia i dels vehicles a través de noves formes d’ús. 

Un dels desafiaments que afronta la província de Tarragona és la despoblació, la fugida de talent i l’arrelament en el territori. Quina és la vostra relació amb el territori i el talent local?

Hem nascut i començat la nostra activitat emprenedora a Tarragona i el seu entorn més pròxim, al mateix temps que és voluntat de Tecnovelero apostar pel talent humà i els recursos de l’entorn. En aquest sentit, més enllà de tenir la meva seu laboral a la ciutat de Tarragona, les col·laboracions de la companyia s’estenen pel territori més pròxim. I ho fan a través d’entitats com la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Comte de Rius. 

Per descomptat, la captació de talent i RH en el nostre entorn és un dels valors diferencials que volem promoure. Tant és així, que els recursos recentment atorgats pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) per valor de projecte de 315.192 euros es destinaran a continuar amb l’R+D+i de l’empresa per mitjà de la contractació de persones del territori per a les següents fases de desenvolupament del projecte, des de la projecció a escala 1:1 del vehicle elèctric fins a la industrialització d’aquest. 

Així doncs, estem convençuts que tenim el talent i les capacitats en el nostre territori.  

Avui dia, el canvi climàtic és una de les problemàtiques que genera més recerca i canvis legislatius en tots els àmbits. Què ens podries explicar sobre la mobilitat i l’urbanisme sostenibles?

Mesures com la creació de Zones de Baixes Emissions per a ciutats de més de 50.000 habitants, o la reducció de la velocitat interurbana a 30 km/h estan directament associades a la preocupació per la contaminació generada pels motors de combustió. També, la baixa ocupació interior dels vehicles que circulen per les nostres ciutats i l’ampli espai que consumeixen els vehicles una vegada estacionats confirmen la necessitat de replantejar el model actual de mobilitat i d’accés a les urbs. Per això, l’Agenda 2030 marca objectius ambiciosos, els ODS, el compliment dels quals necessitarà noves fórmules. 

A més, ens endinsem en una era en la qual tots els actors implicats en l’escenari de la mobilitat, i especialment els seus protagonistes, les persones, demanden que aquesta i els vehicles que la fan possible siguin més intel·ligents, sostenibles i racionals. Enrere queden les velles fórmules de desplaçament urbà que no formin part d’un ecosistema que integri per complet persones, vehicles i ciutats. 

Amb quins reptes us heu trobat?

Cada dia és un repte diferent, ja que afrontem la conjuntura actual del mercat de la immediatesa. Però, en tot cas, seguim la planificació inicial de Tecnovelero: ser una empresa de caràcter tecnològic. 

Els reptes que estem abordant són diversos: d’una banda, la selecció d’un equip de treball a l’altura del desafiament per a continuar desenvolupant Virante a escala reduïda i així validar les tecnologies emprades, fet que representa un estalvi del 98% en el cost de desenvolupament. 

D’altra banda, i després de milers d’hores de treball, l’entrada en el programa del CDTI per al desenvolupament de projectes tecnològics va ser tot un repte. Al final, l’ens dependent del Ministeri de Ciència i Innovació ens va atorgar la seva confiança, fet que dona solvència i prestigi al projecte. Així, Tecnovelero va poder avançar en les següents fases de desenvolupament. 

Un altre repte fonamental ha estat l’acostament a proveïdors de referència del món de l’automoció. Lamentablement, la pandèmia global no ens ha permès assistir a fires i trobades on poder presentar Virante. Accedir finalment a aquests proveïdors i a la nominació com a “Potencial Client Progressive Mobility Player” ha suposat una fita les sinergies de la qual seran molt beneficioses. 

Afrontem el 2021 amb el repte de consolidar la plantilla, de fins a 14 empleats, i créixer ordenadament fins als 80 que tenim planificats per al 2024.  

Quina és la vostra projecció cap al futur?

Inversió i fabricació en sèrie. Tecnovelero es troba avui en ple desenvolupament del Virante. Una vegada es presenti la versió a escala 1:5, totalment funcional, l’objectiu serà desenvolupar la projecció a escala 1:1 del primer cotxe. A partir d’aquí el nostre objectiu és fabricar una sèrie beta de 25 unitats màxim, gràcies al suport d’inversors confidencials i a l’interès d’empreses com Mail Boxs Etc. Tarragona que advoquen per la descarbonització del seu parc mòbil. I esperem que s’hi uneixin més empreses. Aquestes unitats ajudaran a palanquejar el projecte cap a la fabricació en sèrie de Virante i cap al desenvolupament de fórmules de mobilitat associades a l’ús del vehicle, amb l’objectiu final d’aportar el nostre granet de sorra a l’electrificació de la mobilitat. 

El Road Map de Tecnovelero passa pel Business to Public Administration (B2PA) en el nostre afany d’atorgar major protagonisme als ciutadans, empoderant-los amb vehicles més lògics per a la seva definició d’ús: més petits, de manera que facilitin el trànsit i l’aparcament, amb versatilitat d’ús… Com Virante, que ha estat directament conceptualitzat, dissenyat i desenvolupat per a això. Els següents mercats que abordarem són el B2B Flotes, que també requereix descarbonització; B2B Custom, adequat a les necessitats de cada negoci, i B2B Retailque arriba al client final. 

Creiem que els actuals vehicles de 4 metres no compleixen amb aquest compromís: són pesants, ineficients, amb motors desmesurats, d’adquisició costosa, i normalment només els ocupa un usuari la major part del temps. També creiem que el client final tendirà a la mobilitat compartida com a ús referent i a la pròpia adquisició d’un vehicle de preu reduït que satisfaci les seves necessitats. Per a això, Tecnovelero ha de créixer en la seva divisió de serveis de mobilitat amb la incorporació d’inversors que aportin valor i sinergies al projecte i ens permetioferir 25.000 unitats/any el 2024. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Nova sentència d’acomiadament disciplinari en un supòsit d’assetjament sexual

Next Story

La recuperació econòmica passa pel RESCAT DELS AUTÒNOMS

Latest from Innovació