Recentment, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha declarat procedent l’acomiadament disciplinari per causa d’una conducta d’assetjament sexual en un context de relació laboral i abús de superioritat per situació jeràrquica.
Els fets que motiven l’acomiadament van ser denunciats pel canal intern de l’empresa on s’exposava que, durant un sopar d’empresa, en ocasió de trobar-se una treballadora i el seu responsable en un espai sols, i en el desenvolupament d’una conversa de contingut laboral iniciada per la treballadora, el seu responsable va accedir físicament a ella mentre aquesta l’intentava esquivar, alhora que l’assetjador li va proposar continuar la celebració en una habitació privada de l’hotel on es trobaven.
Davant d’aquests fets, el tribunal puntualitza que en les ocasions en què la víctima i l’assetjador es troben sols, el relat de la víctima és l’element essencial per determinar el que ha succeït. No obstant això, per donar credibilitat a aquesta informació s’ha de contrastar amb altres dades que es puguin provar, així com amb la versió del presumpte assetjador. En el cas concret, s’estima que el relat i les manifestacions de l’assetjador coincideixen parcialment amb el relat de la víctima, i que els arguments que difereixen es basen en apreciacions subjectives sobre la rellevància dels fets.
El tribunal considera que la conducta provocada per l’assetjador vulnera el dret de la víctima respecte de la seva intimitat i a la seva dignitat reconegut a l’Estatut dels Treballadors, i que encaixa amb la definició d’assetjament sexual recollida a la LO 3/2007 per a la igualtat efectiva entre dones i homes.
La Sala ho fonamenta en el fet que es tracta d’un esdeveniment laboral i els fets deriven d’una conversa relacionada amb l’àmbit de treball. A més, s’evidencia l’abús de superioritat per part de l’assetjador, donada la seva posició jeràrquica a l’empresa, per aprofitar la preocupació professional de la víctima per establir contacte físic, tot creant una barrera d’intimitat física a la treballadora.
Per finalitzar, recorda que la protecció de la víctima d’assetjament sexual és “el principi cardinal de l’actuació de tots els poders socials amb potestat per resoldre aquest tipus de conflictes que origina la humana convivència”.
Itziar Ruedas iruedas@pimec.org
Més informació:
https://www.pimec.org/ca/serveis-digualtat
https://www.pimec.org/ca/pimes-autonoms/serveis/assessoria-juridica/protocol-assetjament