Virante, el cotxe elèctric impulsat també amb hidrogen

prototip de cotxe elèctric virante

La mobilitat sostenible és un dels requisits dels nostres temps i una responsabilitat personal, empresarial i institucional a l’hora de donar resposta a l’emergència climàtica i mediambiental, en compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).  

En aquest sentit, el fabricant automobilístic Tecnovelero i la companyia Arcamo Controls S.A. han presentat recentment un projecte conjunt per al desenvolupament de Virante, el primer cotxe elèctric en una versió impulsada per hidrogen. Aquest projecte és el resultat de la sinergia entre organitzacions tecnològiques del camp de Tarragona i té per objectiu el desenvolupament conjunt d’una pila de combustible i un dipòsit d’hidrogen que permetrà que el vehicle elèctric també sigui impulsat per aquest vector energètic. 

Javier Lavernia, CEO de Tecnovelero, junt al prototip de Virante.

En línia amb les iniciatives relacionades amb l’hidrogen verd que han de transformar l’economia espanyola en els propers anys i davant la necessitat d’alinear tots els projectes desenvolupats des del territori, s’ha fet una orientació 100% sostenible i capaç de cobrir les necessitats del nostre país amb un paper clau de les energies verdes. Per això, a través de la joint venture, ambdues companyies volen que l’hidrogen sigui un vector energètic que, sumat a l’electricitat, faciliti una mobilitat sostenible i sense repercussions en l’entorn. 

Aquest projecte compta amb diferents col·laboracions d’organismes públics d’investigació com el Centro Nacional del Hidrógeno, entitat impulsada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats que aportarà suport, equip tècnic i investigació qualificats, així com laboratoris i un centre d’experimentació. També hi participaran organismes com l’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, que aportarà coneixement en el sector de l’automoció, així com l’ens participat pel CSIC Liftec (Laboratori d’Investigació en Fluidodinàmica i Tecnologies de la Combustió), especialista en mecànica de fluids, com l’hidrogen. En una fase final del projecte, també hi col·laborarà Applus Idiada per a l’homologació dels vehicles resultants. 

 

La transició d’un vehicle urbà a un totterreny

Els desenvolupaments tecnològics per crear la pila de combustible alimentada per hidrogen que impulsarà els diferents motors elèctrics del nou Virante permetrà que el vehicle pugui configurar-se amb potències que van des dels 4 fins als 25 quilowatts. A més, se’n produiria una versió d’altes capacitats amb un motor de 40 quilowatts, pensada per a tasques pesades o per a l’àmbit rural. Aquesta versió comptaria amb un alt volum de càrrega de fins a 1.000 litres de capacitat, i s’equiparia amb llandes i pneumàtics all track, a més de solucions tècniques per utilitzar el vehicle en l’àmbit del treball. Amb tot, la nova tecnologia permetria omplir el dipòsit d’hidrogen en pocs minuts a través d’una xarxa d’abastiment. 

 

Projecte pilot a les comarques tarragonines

Més enllà dels desenvolupaments tecnològics necessaris per a la creació d’un vehicle impulsat per una pila d’hidrogen, un altre dels objectius del projecte, a partir de la versió totterreny de Virante, és portar la mobilitat sostenible i neta a totes les comunitats de l’Estat espanyol. Per això, se cercarà la col·laboració amb les administracions i altres ens per a la creació d’estacions de producció d’hidrogen –les anomenades hidrogenares– associades a la generació d’energia verda, i d’abastiment d’hidrogen (hidrolineres), en un primer estadi, en l’àmbit rural de diferents comarques tarragonines. 

En relació amb el conjunt del projecte Virante, iniciat l’any 2018 com a vehicle 100% elèctric, algunes empreses i administracions del territori ja han mostrat interès pel vehicle per tal d’estudiar-ne la integració en algunes de les seves flotes.  

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Quan el mercat és el món

Next Story

Guia de novetats 2021 del Pla d’Igualtat per a empreses

Latest from Innovació