/

Lideratge conscient; el nou lideratge del segle XXI

Els canvis constants en què vivim com a societat, accelerats a més a causa de la pandèmia, ens afecten en tots els àmbits de la vida, i especialment en el professional, perquè aquest és un moment clau de transició pel que fa al lideratge a les empreses. Depenent de qui i com agafi el timó del vaixell de l’empresa, les seves persones treballadores respondran amb èxit o no a aquesta etapa d’incertesa.

Partint del fet que no és fàcil dirigir una empresa, ja que requereix unes capacitats, habilitats, energia i temps que no tothom té, el/la líder sí que ha de tenir la capacitat de no centrar-se exclusivament en els números i l’obtenció de resultats, i atendre les necessitats del seu equip. No fer-ho seria un error, donat que sense les persones treballadores no arribarien els resultats, o almenys els que podries obtenir realment si tinguessis un equip motivat.

L’estil de lideratge ha tingut una clara evolució on ha quedat enrere ordenar i manar a les persones treballadores per incorporar líders que inspirin i motivin el seu equip per arribar a uns resultats objectius. El líder ha evolucionat per ser algú que escolta, cuida i mira pel benestar del seu equip, perquè sap que al final són les persones que treballen les que ajudaran a tirar endavant l’empresa, sobretot en els moments complicats. D’aquest lideratge que aconsegueix alinear els objectius dels treballadors/es amb els de l’empresa, se’n diu lideratge conscient.

El lideratge conscient va més enllà de l’alt coeficient intel·lectual, de fet es combina amb la intel·ligència emocional. De tal manera que les persones directives són conscients del talent i potencial que tenen cadascuna de les persones del seu equip i per això les escolten, ajuden i miren pel seu benestar laboral, perquè d’aquesta manera incrementin la seva productivitat.

“El lideratge no està associat al títol sinó al comportament
Robin Sharma, referent en l’àmbit del lideratge

L’evolució del lideratge arriba fins i tot a les sèries que pots trobar avui dia a les diferents plataformes de streaming; queda enrere la imatge tradicional del cap manaire i egoista, que és substituït per líders que es preocupen pel seu equip, col·laboratius, empàtics i propers. Sèries com New Amsterdam o The Bold Type posen de manifest líders que es preocupen pels seus respectius equips i com a líders saben dirigir però també ajudar el seu equip quan cal.

Com aplicar en el teu dia a dia el lideratge conscient

Per ser líder, no fa falta ser soci/sòcia, propietari/ària o alt/a executiu/va d’una empresa. Tothom pot ser líder en el seu propi espai, en el seu entorn laboral, i pot treure el millor de les persones que l’envolten i generar un ambient d’ajuda, cooperació i superació de reptes.

Però com ho podem aplicar cadascun de nosaltres en el nostre dia a dia?

  • Autoconeixement

El primer pas per ser un/a bon/a líder és l’autoconeixement. Conèixer-te a tu mateix/a, saber quins són els teus punts forts i els teus punts febles; és possible que ser conscient d’això et comporti canviar certes conductes, actituds i tenir autocontrol per decidir com actuar davant les diferents situacions.

  • Treball d’escolta

És important liderar i dirigir, però també escoltar cada una de les persones que conformen el teu equip, per entendre les necessitats o ajudes que requereixen en cada cas per seguir creixent.

  • Promoure la col·laboració

La cooperació i la comunicació eficaç entre les persones membres de l’equip és fonamental si volem unir esforços i que remin cap a una mateixa direcció.

  • Claredat en la presa de decisions

Bona part de la responsabilitat d’un/a líder és la presa de decisions. És fonamental veure seguretat en la persona líder a l’hora de prendre decisions i no generar dubtes en els objectius marcats.

  • Positivisme

Transmetre que tots els objectius són possibles és vital per tenir un equip motivat i feliç, que treballarà per aconseguir-los al seu màxim nivell.

En conclusió, liderar és molt més que exercir un càrrec, és l’oportunitat d’aportar valor i influir positivament en la companyia. I el que requereixen avui en dia les empreses per seguir creixent són lideratges adaptats als temps actuals, lideratges del segle XXI, lideratges conscients i compromesos amb els seus equips.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La recuperació econòmica passa pel RESCAT DELS AUTÒNOMS

Next Story

Digue’m com etiquetes i et diré com ets

Latest from Competitivitat