Al setembre del 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, un marc d’actuació universal i integral que s’està desplegant mitjançant 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Els ODS es plantegen d’acord amb tres dimensions: l’econòmica, amb la finalitat principal d’erradicar la pobresa al món; la social, per lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i l’ambiental, per posar fre al canvi climàtic. Davant d’aquest objectiu comú d’assolir un desenvolupament mundial sostenible, la responsabilitat d’implantar els ODS no només recau en les administracions, com els estats i governs, sinó també en la societat civil i, per descomptat, en les empreses. Les empreses constitueixen el motor econòmic del món actual i és per això que el seu paper en aquesta lluita és del tot fonamental.
El rol de les pimes
En aquest context, les empreses grans, gràcies als seus recursos i a possibles inversions, tenen més facilitat per incorporar els ODS als seus plans estratègics i, així, ajudar a l’impuls i el desenvolupament de l’Agenda 2030. Però quina és la situació de les pimes? Quin rol han d’assumir? Mireia Cammany, directora general adjunta d’EPI Industries i membre de la junta directiva de PIMEC, i Rosa Juny, directora de la Fundació PIMEC, han dut a terme una sèrie d’iniciatives per donar a conèixer els ODS i per compartir estratègies i accions a l’hora d’implantar-los en el dia a dia de l’empresa.
El 18 de setembre EPI Industries, amb Mireia Cammany al capdavant, va organitzar una jornada a les seves instal·lacions de Lliçà de Vall a la qual van assistir 55 alts directius de 38 empreses (start-ups, pimes i grans empreses) i en què també va participar PIMEC. I el 13 de novembre la Fundació PIMEC va dinamitzar una taula d’experiències empresarials sobre el tema, coordinada per Rosa Maria Juny i amb la presència de Mireia Cammany.
Del primer acte, Cammany n’extreu i en destaca un dels grans quids del rol de les pimes en la implementació dels ODS: “Les pimes no tenim tants recursos ni tan capital com les gran empreses, amb la qual cosa hem d’invertir en ODS d’una manera que generi retorn, ja que l’objectiu principal de l’empresa és crear valor afegit. Invertim en ODS socials, incorporant-los a la cultura organitzativa, i en alguns ODS mediambientals, treballant en termes d’eficiència de recursos, però el gran repte, també, és aconseguir enfocar els ODS amb una estratègia afinada i com una oportunitat de negoci”. En aquest sentit, Mireia Cammany remarca que l’oportunitat de negoci pot venir “no només d’un guany econòmic extern, sinó també en forma d’estalvi de costos, a partir d’estudis de racionalització d’estocs o estudis d’eficiència energètica, per exemple”. I d’altra banda destaca la possibilitat de les pimes d'”establir aliances amb grups universitaris que puguin desenvolupar projectes innovadors alineats amb els ODS i els seus negocis, externalitzant i fent possible la seva pròpia R+D”.
Mireia Cammany: “Les pimes no tenim tants recursos com les empreses grans, amb la qual cosa hem d’invertir en ODS d’una manera que generi retorn”
Per la seva banda, Rosa Juny destaca que la Fundació PIMEC està immersa en una “tasca de sensibilització amb les empreses perquè siguin conscients de quins ODS estan treballant, ordenin les seves estratègies i es comprometin a assolir nous reptes sostenibles. Tot plegat, perquè puguin esdevenir empreses socialment responsables i no es quedin enrere amb pràctiques que més endavant les penalitzaran”. La Fundació PIMEC desenvolupa aquesta feina d’assessorament a partir de la campanya Repte Sostenible i el Programa Economia Circular, i durant el 2020 organitzarà noves jornades sobre els ODS en altres punts de Catalunya, unes trobades que “alhora conviden a fer networking i a intercanviar idees pràctiques entre empreses d’una mateixa zona”.
Rosa Juny: “Des de PIMEC volem que les empreses siguin conscients dels ODS, els ordenin i es comprometin a assolir nous reptes sostenibles”
Antoni Cañete, secretari general de PIMEC, que va participar en la primera de les dues trobades, considera que “la sostenibilitat i l’economia circular han arribat a la nostra societat per quedar-se i cal introduir-les a la nostra estratègia empresarial”. A més a més, en la línia de Cammany i Juny, assegura que “la sostenibilitat és una necessitat i, com a empresaris, l’hem de convertir en una oportunitat”.
Antoni Cañete: “La sostenibilitat i l’economia circular han arribat per quedar-se i cal introduir-les a la nostra estratègia empresarial”
Casos destacables
Tant en la trobada organitzada per EPI Industries com en la trobada organitzada per PIMEC hi van participar diversos directius d’empreses que van compartir amb els assistents idees i estratègies amb què han aplicat els ODS als seus projectes:
Sorbos. Empresa nascuda el 2015 que ha creat les primeres canyetes de beure comestibles i aromatitzades del mercat. Se centren en els ODS relacionats amb el medi ambient, apostant per un producte biodegradable, sostenible i respectuós amb el planeta.
Dracs. Comerç familiar de Granollers focalitzat en la venda de roba i absolutament alineat amb diversos ODS (4, 1, 11, 12, 13, 15 i 17) a partir de diverses accions: construcció de l’edifici amb materials i proveïdors de km 0, 80% del consum d’energia compensat amb plaques solars pròpies, jerseis fabricats en termes d’economia circular, compensació de les emissions de CO2 amb plantació d’arbres, escola de consum conscient i aliances amb nombroses entitats del territori.
Restaurant Denominació d’Origen. Restaurant de Granollers que promou la gastronomia saludable amb productes de temporada i de proximitat. Genera activitat de formació per als col·lectius desafavorits, té iniciatives d’economia circular i molts vincles amb empreses i entitats de la zona.
KH Lloreda. Empresa de referència dedicada als productes de neteja que treballa els ODS 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15, 14 i 17. Com a projectes més rellevants, hi ha la creació d’una guarderia pròpia, la reutilització del 100% de l’aigua, l’ús de cotxes de gas natural, l’economia circular en l’embalatge i l’aposta pels productes ecològics.
Altres experiències empresarials notòries respecte als ODS, i que van prendre part en alguna de les dues trobades són les d’Epidor, Km 0 Energy, Bandalux, MesPack, Black to Grey, Vemvirotech i l’AE Ramassà.