Has enviat moltes notes de premsa als mitjans de comunicació i no les has vist mai publicades? O has intentat convocar la premsa en més d’una ocasió i no ha vingut cap periodista? Si t’ha passat alguna vegada i t’acabes de donar per al·ludit o al·ludida, benvingut/uda, aquest post t’ajudarà. Et presentem la guia ràpida per saber com preparar una nota de premsa, pas a pas.
- Optimitza els teus esforços
El primer que hem de tenir en compte és que la màgia no existeix. El que és real i palpable són els petits trucs i mecanismes que podem aprofitar per tal que la nostra informació arribi al destinatari adequat. Per exemple, si tenim una petita empresa de recent creació, difícilment aconseguirem que una de les nostres notes de premsa surti en un diari generalista si prèviament no hem tingut cap contacte amb el mitjà, com també serà improbable que hi sortim si no tenim una informació que pugui resultar prou atractiva per als diaris de major difusió.
- Primer, el primer
Per pensar en gran, primer cal començar a actuar en petit. O, en aquest cas, de manera local. Segurament la nota de premsa causarà més impacte, serà més efectiva i arribarà al públic que més ens interessa si surt publicada en un mitjà local, de manera que una bona recomanació serà treballar la comunicació amb la premsa a priori més petita, però que, a la llarga, ens podrà fer més grans.
- Apunta el teu objectiu
Un cop seleccionat el mitjà o mitjans, serà vital analitzar el context i decidir a qui ens volem dirigir. No és el mateix enviar una informació d’economia a tota la nostra base de dades de periodistes que seleccionar aquells que s’encarreguen de la informació econòmica. A més, és important evitar bombardejar tots els nostres contactes amb informacions que els puguin resultar de poc interès, per no perdre credibilitat amb el pas del temps i els enviaments. Per això, és fonamental la creació de llistes per tal de fer arribar tota la informació al públic potencial que ens interessa.
- Coneix el teu receptor
El periodista té els seus ritmes de treball, de manera que haurem de ser hàbils per aconseguir poder captar la seva atenció i diferenciar-nos del grapat de notes de premsa que poden omplir la seva bústia de correu. Per exemple, segurament el nostre enviament tindrà més èxit si el fem arribar un dimarts o un dimecres que un dilluns, tenint en compte que probablement el periodista tindrà la bústia plena i no dedicarà més de mig minut a cada correu. I segurament també serà millor a primera hora o al matí que cap al migdia, quan probablement el periodista ja no es trobi a la redacció.
- Facilita la tasca al periodista
Quan redactis el contingut, fes-ho amb el millor estil possible. Tingues en compte que el periodista possiblement llegirà el text en diagonal, i que espera trobar un contingut que després pugui publicar en el seu mitjà. Per això cal tenir cura del que enviem, facilitant al màxim la tasca al professional, redactant de manera coherent i estructurada, organitzant la informació de major a menor importància, evitant les faltes d’ortografia i intentant suavitzar o maquillar el to més “publicitari” que es pugui desprendre de la pròpia notícia. I, el més important, que sigui breu i concisa.
- Com més complet, millor
A l’hora d’enviar-ho, aporta aquella informació addicional que faciliti la comprensió al mitjà. Un gràfic, una fotografia, un audiovisual, un enllaç a una pàgina web i un peu de pàgina amb el contacte al qual s’han d’adreçar, funcionarà. També hauràs de tenir en compte que l’assumpte del missatge és de vital importància, i que moltes vegades serà el motiu pel qual un periodista obri el correu o no. En aquest cas, el millor serà utilitzar el titular de la nota de premsa.
- Segueix la notícia
Fes el seguiment els dies posteriors a l’enviament als diferents mitjans. És possible que no ho hagis pogut veure publicat l’endemà, però de vegades, sobretot si són informacions intemporals, els mitjans poden haver decidit publicar-ho en un altre moment.
- La màgia no existeix
És important repetir-ho. Al final, per molt que nosaltres considerem que tenim un fet noticiable del qual hem de fer difusió, la responsabilitat de publicar-ho o no als mitjans de comunicació no recau en nosaltres. Seran molts els factors que determinaran si una nota de premsa s’acaba incloent o no en un diari o una pàgina web, i per molt que nosaltres ho intentem “vestir” de la millor manera, el periodista sempre tindrà l’última paraula. La màgia, doncs, és com la sort; s’ha de buscar.