/

Programa emppersona: tres casos d’èxit en temps de crisi

Ja fa dos mesos que la crisi sanitària de la covid-19 està colpejant amb força els autònoms i les pimes de Catalunya, que es topen amb nombroses dificultats a l’hora de poder desenvolupar les seves activitats. En aquest context, la Fundació PIMEC està ampliant de manera considerable el nombre d’actuacions de suport a les persones empresàries que hi ha darrere dels projectes empresarials. Ho ha fet especialment amb una campanya solidària de donació de mascaretes i termòmetres, però sobretot ho fa en el dia a dia a través del programa emppersona, que ajuda les persones empresàries a aconseguir una segona oportunitat, ja sigui a través de reflotar les seves empreses, de recol·locar-les en una nova feina o d’integrar-les al mercat laboral mitjançant l’autoocupació.

En temps de crisi, la solidaritat empresarial i l’assessorament professional fan trontollar les barreres, i els casos de la Myriam, la Marta i l’Aitor així ho confirmen:

  1. Obrir un negoci en ple impacte del coronavirus (Myriam)

Des de principis d’aquest any, la Fundació PIMEC, a través del programa emppersona, està acompanyant la Myriam, una dona de més de 45 anys decidida a tenir el seu propi negoci, tal com tenia fa uns 20 anys al Paraguai. Va arribar a Espanya quan els seus fills eren petits a la cerca de noves oportunitats, i des de llavors no ha parat de treballar fent el que més li agrada i el que millor fa: treballar de cara al públic en un supermercat a la secció de xarcuteria i carnisseria.

Fa un temps la Myriam va decidir que volia tenir el seu propi negoci i es va posar a treballar en el projecte. Primer, buscant locals que es traspassessin i, després, elaborant un pla de negoci. Durant molts mesos va estar mirant molts locals i al final va trobar un establiment al barri de Valldaura, de Barcelona, els amos del qual es volien jubilar.

Des de la Fundació PIMEC, i amb l’ajuda dels nostres voluntaris i col·laboradors, l’hem assessorat principalment en l’àmbit financer i l’àmbit jurídic, i l’hem ajudat a elaborar un pla d’empresa, amb la finalitat d’aconseguir un petit microcrèdit.

Aquesta setmana la Myriam obrirà les portes, ja que els propietaris anteriors, com que eren persones de risc, van haver de tancar durant l’estat d’alarma, tot i que es tracta d’una botiga d’aliments, considerades de primera necessitat. Des de la Fundació ens consta que els clients del barri estan desitjant que la Myriam obri el seu petit supermercat, que a més a més impulsarà les entregues a domicili, amb la qual cosa farà més fàcil la compra per a aquelles persones vulnerables de l’entorn i potenciarà les compres de proximitat a la zona.

Ens trobem davant una persona amb molta passió i amb moltes ganes de tirar endavant el seu negoci, sempre amb les mesures de seguretat pertinents garantides.

  1. Una crisi superada, i camí de la segona (Marta)

Maybrina S.L. és una empresa sòcia de PIMEC que està ubicada a Barcelona ciutat. Des del 1994 es dedica a la cosmètica decorativa professional i actualment fabrica i comercialitza exclusivament la marca de maquillatge Jorge de la Garza a nivell nacional. És una empresa B2B i els seus clients principals són empreses majoristes del sector de les perruqueries i els centres d’estètica.

El 2015, la Marta, sòcia de Maybrina, va demanar ajuda a la Fundació PIMEC i al seu programa emppersona perquè necessitava professionals amb perspectiva empresarial per reconstruir la nova visió de l’empresa i superar la crisi per la qual estava passant. En aquest sentit, el programa emppersona li ha facilitat formació, assessorament legal, ajuda en la recerca de personal, suport emocional… I ara, una vegada superades les dificultats inicials de lluitar per no tancar Maybrina, per reflotar-la, entra en el programa de consolidació, i a més incorpora un nou soci a l’empresa, el Miguel. “La Fundació PIMEC ens ha acompanyat durant tres anys i ens continua acompanyant amb l’assignació d’un mentor amb el qual estem treballant un pla d’actuació acordat i consensuat que té uns objectius marcats. Conjuntament fem un seguiment de les accions desenvolupades i intentem aportar millores valorant-ne els resultats”, explica la Marta.

El que més valora Maybrina de la Fundació PIMEC és l’acompanyament i el suport professional i emocional que ofereix dins el programa emppersona. “Quan arribes a la Fundació PIMEC, hi arribes esgotada i confusa, i aquí hi hem trobat un espai on resoldre dubtes, superar dificultats…, però sobretot un espai on empoderar-nos com a persones que desenvolupen una activitat empresarial. Ens ha obert els ulls cap a una nova visió d’empresa. És bo escoltar-los”, afegeix la Marta.

Amb tot, Maybrina va patir la crisi econòmica del 2008, però la va superar, com ara està superant la crisi de la covid-19. Actualment la Fundació PIMEC l’està ajudant sobretot en el procés de digitalització de l’empresa, i també en la consolidació com a projecte empresarial.

  1. Iniciativa emprenedora i solidària (Aitor)

Accudo Express S.L. és una empresa situada a la província de Girona que neix gràcies a la inquietud de dos joves empresaris decidits a crear un negoci de transport urgent que satisfés les necessitats de la societat i aplicant-hi els últims avenços tecnològics.

Aitor Díaz, fill del fundador d’una de les empreses líders en el sector del transport durant més de 20 anys, crea l’empresa el maig del 2018. Comencen amb només una furgoneta i instal·lant-se en una nau de 300 metres quadrats a Aiguaviva (Gironès), però al cap de pocs mesos ja es traslladen a una nau de 900 metres quadrats a Vilabreix (també Gironès) i compten amb un parc de 20 vehicles.

Ofereixen un servei de lliurament de mercaderies en 24 hores, realitzant la ruta de Girona a Barcelona i viceversa. Actualment reparteixen productes de pimes de Girona, i també treballen per a grans empreses com Zalando, Amazon, Herbalife, Games, etc. La seva estructura està composta per 4 persones a oficina, un mosso de magatzem i 20 xofers, i cada mes reparteixen una mitjana de 45.000 paquets.

A causa de la pandèmia originada per la covid-19, van posar els seus serveis a disposició de l’Ajuntament i la Diputació de Girona i durant aquestes setmanes han recollit i entregat diversos productes mèdics i equips de protecció individual (EPIs) a les empreses de manera totalment gratuïta. Aquesta acció altruista els ha suposat guanyar en visibilitat en l’entorn gironí i alhora els ha provocat un volum de feina que ha duplicat el que tenen en un mes normal. En aquest sentit, des de la Fundació PIMEC creiem que cal agrair al sector del transport en general la feina que està desenvolupant amb la intenció d’ajudar els ciutadans.

La clau de l’èxit d’Accudo Express és el rigor, la professionalitat i l’amabilitat del personal que forma l’empresa, que ofereix un servei de proximitat i de qualitat als clients.

Accudo Express va comptar (i encara compta) amb l’ajuda del programa Autoocupació Incorpora, que la Fundació PIMEC desenvolupa en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”. A través d’aquest programa, les persones emprenedores que hi ha darrere d’Accudo Express han rebut un servei d’acompanyament en el procés de creació, amb una anàlisi de la viabilitat del negoci i amb l’ajuda de les persones voluntàries que col·laboren amb la Fundació. Conjuntament, es busquen solucions de finançament mitjançant microcrèdits socials, es confeccionen memòries de capitalització d’atur, s’agilitzen els tràmits d’alta d’autònom des del Punt d’Ajuda a l’Emprenedor (PAE) de PIMEC, entre altres accions.

Fer una donació a la Fundació PIMEC

Si vols ajudar les persones empresàries que estan tenint dificultats per l’impacte de la covid-19, pots fer una donació a la Fundació PIMEC i el seu programa emppersona a través d’aquest enllaç.

El programa emppersona de la Fundació PIMEC treballa en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 8 (treball decent i creixement econòmic), 10 (reducció de les desigualtats) i 17 (aliances per assolir els objectius).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El tancament total de la Conca d’Òdena i les afectacions econòmiques a les pimes de la zona

Next Story

La importància del suport emocional davant la Covid-19

Latest from Competitivitat