Víctor Blanc: “La fira Advanced Factories apropa les tecnologies d’automatització, robòtica i indústria 4.0 a les empreses per millorar la seva rendibilitat”

Aquesta setmana s’ha celebrat la 7a edició de la fira Advanced Factories i la primera de l’Advanced Machine Tools a Barcelona. Advanced Factories és la cita anual per a la indústria amb els líders de la indústria 4.0 i la transformació digital del sector que enguany ha aplegat més de 500 empreses expositores i uns 34.000 visitants, i en la qual PIMEC està present anualment per poder oferir a les empreses associades solucions que les permetin transformar-se tecnològicament per ser més competitives en un entorn de canvis socials, econòmics i tecnològics. El director de la fira Advanced Factories, Víctor Blanc, explica les novetats i tendències d’enguany per millorar el rendiment de les empreses.

Víctor Blanc, director de la fira Advanced Factories i Advanced Machine Tools

Amb quin objectiu vau decidir organitzar la fira Advanced Factories?

VB: L’objectiu principal va ser formar part de la solució als problemes que estava patint la indústria, és a dir, la deslocalització en l’àmbit manufacturer, problemes tecnològics, de transport o de subministrament. La indústria busca la reindustrialització, tenir fàbriques més a prop, més automatitzades i digitalitzades. En aquest sentit, la proximitat fa que siguin econòmicament més rendibles per a les empreses. Ara ja fa set anys que vam veure que calia apropar aquestes tecnologies a tot el sector industrial manufacturer espanyol, i així va néixer l’Advanced Factories: per ser un punt de trobada on empresaris i perfils directius puguin trobar socis tecnològics que els ajudin en el procés d’automatització, robotització i implantació de la indústria 4.0 com l’IOT, el Blockchain, la ciberseguretat, etc.

Quines són les novetats que destacaries d’aquesta edició? Quin paper té la intel·ligència artificial en la fira d’enguany?

VB: Aquesta indústria és pionera en innovació i ens trobem que el visitant de la fira cada cop és més conscient d’aquestes tecnologies i ve amb casos concrets per a la seva implementació a la fàbrica. La intel·ligència artificial, concretament en la indústria manufacturera, s’està implementant cada vegada més.

El 2023 la novetat és el pavelló AMT – Advanced Machine Tools, una iniciativa que cada dos anys complementarà l’Advanced Factories per atraure empreses de maquinària i la seva indústria auxiliar.

Continua sent la sostenibilitat un repte clau per al sector?

VB: La sostenibilitat ja és present a l’ADN de moltes empreses, ho tenen molt interioritzat i, a més, és el que busquen. Cada vegada les màquines i els robots són més sostenibles i estan més desenvolupades.

Quines solucions busquen actualment les empreses per millorar la seva productivitat i eficiència?

VB: El visitant busca un soci tecnològic que el pugui ajudar a automatitzar i digitalitzar i millorar el rendiment dels processos de les fàbriques, de manera que no hi hagi cap problema des que hi entra el producte fins que en surt, i l’optimització s’aconsegueix amb aquestes tecnologies.

Són les pimes una part considerable dels assistents i expositors a la fira?

Víctor Blanc acompanyat del director executiu de PIMEC, David Giménez, i membres de PIMEC

VB: Enguany s’han aplegat més de 500 empreses expositores i uns 30.000 visitants. A nivell de demanda veiem que cada vegada més pimes estan implementant la tecnologia 4.0 i aquest és també l’objectiu de l’Advanced Factories: apropar les tecnologies d’automatització, robòtica i indústria 4.0 a les petites i mitjanes empreses. Així mateix, el nostre model de negoci també incorpora el vessant institucional, per la qual cosa des de la primera edició col·laborem amb PIMEC, un important partner estratègic per a nosaltres que apropa les noves solucions tecnològiques a les empreses perquè puguin ser més competitives.

Quin rol consideres que haurien de tenir les administracions públiques per millorar la salut del sector?

VB: Les administracions públiques haurien d’apropar-se més al sector, conèixer les seves necessitats. Tot i que a poc a poc ho estan fent, que siguin més properes és, sense dubte, un aspecte de millora.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Coneix les oficines Acelera Pyme Rural i com poden ser-te útils

Next Story

Comerç crític?

Latest from Competitivitat