/

Anàlisi dels resultats de la pime industrial 2020 i perspectives 2021

En el darrer INFORMES PIMEC recollim l’evolució de la pime industrial catalana el 2020 així com les perspectives que ofereix el 2021. Es tracta de la sisena edició d’aquest tipus d’exercici, que descansa en un sistema d’enquestes a una mostra representativa d’empreses industrials a les quals se’ls demana informació sobre l’evolució de les principals variables econòmiques que defineixen la conjuntura: vendes, exportació, inversió i ocupació.

Un 64% del sector industrial va veure reduir les seves vendes al 2020 a remolc de la crisi provocada pel coronavirus. La caiguda va ser de l’11,4% respecte al 2019. El mercat d’exportació també se’n va ressentir de la caiguda, concretament un 42% del sector va vendre menys a fora. Tanmateix, un 34% del sector va exportar més que l’any anterior.

INFORMES PIMEC
La pime industrial el 2020 i perspectives per al 2021.
Resultats sectorials

Dues terceres parts del sector industrial va fer inversió, un percentatge en línia amb els resultats dels anys anteriors, però en volum es va invertir menys. Les inversions van anar destinades sobretot a augmentar la capacitat productiva (54%) i a augmentar la productivitat (50%). Pel que fa a l’ocupació, les empreses van reduir un 2% les seves plantilles, tenint present una part dels seus treballadors van estar en ERTO, que no es comptabilitzen com a destrucció d’ocupació.

Globalment l’exercici 2020 ha estat un mal any en la mesura en que més de la meitat del sector de les pimes industrials han obtingut uns resultats pitjors que els de 2019.

La previsió pel 2021 quan es va l’enquesta (del 7 al 15 de gener d’enguany) és globalment optimista. Cal tenir present que les empreses parteixen d’un punt baix (2020) i confien que no empitjorarà la situació de la pandèmia i econòmica, ans al contrari esperen la recuperació. Un 59% del sector creu que l’activitat global millorarà (només un 9% creu que disminuirà), un 39% que les exportacions augmentaran (només un 5% creu que es reduiran), un 37% que les inversions augmentaran (només un 14% creu que baixaran) i un 24% que augmentaran les seves plantilles (enfront d’un 8% que creuen que es reduiran).

Així doncs, el 2020 ha estat un mal any per a la pimes industrial catalana, per bé que clarament menys dolent que per a altres activitats (turisme, restauració, etcètera) i hi ha dipositades esperances per un 2021 de recuperació. Veurem si el virus deixa que s’acompleixin aquestes expectatives.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Propostes econòmiques i empresarials davant el 14-F

Next Story

Mar Màgic, una empresa que ha trobat una oportunitat arran de la Covid-19

Latest from Competitivitat