Iniciem una sèrie de posts referents a la importància de tenir i mantenir una bona base de dades, com estructurar-la i com utilitzar-la. I comencem, d’entrada, des de la base i tenint en compte les noves eines digitals, per conèixer algunes idees sobre com construir-la.
Per a un negoci B2C (transaccions entre empresa i consumidor final – business to consumer), sobretot per a comerços al menor, potser no és tan obvi o senzill recopilar dades de qui consumeix els nostres serveis o productes.
A priori quan anem a comprar el pa no deixem el nostre nom, adreça o telèfon.
I en principi tampoc deixem registre (escrit o digitalitzat) del nostre poder adquisitiu, hàbits de consum, o interessos en altres productes de la fleca.
Però tant per aquest tipus de negoci com els altrament dits B2B (transaccions entre empreses – de l’anglès business to business), hi ha maneres de conèixer i registrar les dades dels nostres usuaris o consumidors.
En el moment que vivim de transformació digital, és necessari que anem més enllà del fulletó imprès que deixem a la recepció o taulell perquè els visitants deixin les seves dades cridats a l’atenció d’un sorteig o promoció.
No diem que ja no serveixi, però sí que cal adaptar-se a les noves maneres de funcionar de les quals podem treure més profit. Maneres, mètodes o tecnologia avui en dia molt democratitzada i per tant, a l’abast, també, d’autònoms, micro i petites empreses.
Si tenim oficina, despatx, botiga, consulta o espai qualsevol per on transiten usuaris:
- Podem activar una targeta de client o fidelització (sí, com les de supermercat), i incentivar als usuaris a fer-la servir de manera que obtinguin descomptes per acumulació de compres, regals per al seu aniversari, o ofertes segons tipus o segment de públic.
- Preparar el nostre sistema de tiqueting de manera que puguem registrar dades bàsiques del client de manera ràpida i fàcil a l’hora de cobrar.
- Facilitar un punt digital, per exemple, una tablet a la sala d’espera, on es poden entretenir previ registre.
- O bé facilitar un qüestionari online en pantalla a la sortida per contestar a preguntes de valoració.
- Anunciar un codi QR en cartells perquè al llegir-ho accedeixen a un mini site, landing o secció de la pàgina web on afegir les seves dades per rebre els nostres butlletins electrònics.
- Instal·lar monitors amb tecnologia beacon, de manera que puguem enviar informació als clients que es trobin a prop del negoci, o mitjançant les quals puguem identificar als usuaris que passen per davant.
A distància, altres maneres de captar dades poden ser:
- Oferir serveis de descàrrega de documents d’interès des de la nostra plataforma web o blog.
- Obrir un ecommerce o botiga online.
- Aconseguir el registre voluntari dels usuaris als nostres perfils de xarxes socials, o incentivar-ho mitjançant post patrocinats a facebook per exemple (que podem fer amb inversions mínimes).
- Interactuar amb els nostres seguidors a xarxes de manera que ens donin més informació sobre els seus gustos o hàbits.
- Campanyes d’incentius per invitar altres usuaris (convida a un amic i us emporteu XX els dos).
- Ampliació de serveis; “aconsegueix gratis el complement XX”.
- Centraleta telefònica intel·ligent que registra dades de les trucades.
Segons el tipus de negoci ens convindrà fer servir uns o altres mètodes, i captar unes o altres dades mitjançant aquestes accions. Posem que bàsic seria nom i cognoms i correu electrònic, però també codi postal, interessos professionals o personals, hàbits de compra (cada quant, on, què, quan…).
Un cop comencem a construir la nostra base de dades – reunir dades rellevants per al nostre negoci en una estructura òptima – podrem passar a mantenir-la, qualificar-la i treure’n profit. En pròxim posts!