/

Covid-19: entre reptes i oportunitats per a l’empresa

Estem en una situació nova i improvisada per a tothom, amb importants canvis en els costums de vida; això ens ha portat a mantenir més diàleg interior: els nostres valors han canviat, les nostres necessitats i prioritats, també.

Molts de nosaltres hem tingut l’obligació de quedar-nos a casa i la possibilitat de créixer, de mirar la nostra vida des d’un altre punt de vista; hem tingut més temps per mirar-nos internament, però també per mirar dins de la nostra empresa, per observar com hem reaccionat davant la situació actual tan dramàtica, no només des del punt de vista humà, sinó també professional i de negoci.

Simplement el fet d’observar els nostres propis canvis en la manera d’actuar i avaluar diferents situacions ens fa entendre que el nostre client ideal ha canviat profundament, de manera que ha arribat el moment de replantejar-nos alguns aspectes importants relatius a les nostres activitats de negoci.

Empreses dedicades a diferents activitats s’han reconvertit, en molt pocs dies, en productores de mascaretes o d’equipament sanitari; la solidaritat, però també l’egoisme, han aflorat. Si aquestes empreses, amb els seus rígids protocols de producció, han aconseguit reciclar-se en tan poc temps, també les nostres activitats poden canviar, adaptar-se o reinventar-se. Ara, el concepte de reinvenció no ha de condicionar només el “tipus de negoci segons les noves necessitats”, sinó també la mena de valors que des d’ara ens caracteritzen.

D’altra banda, és molt fàcil sentir-se desanimats en un moment tan difícil i incert, ja que ningú pot preveure el futur i les dades canvien tan ràpidament que és difícil fer-se una idea clara de la direcció que cal prendre. Potser ara és justament el moment de mirar dins l’activitat i, a través d’una anàlisi que va més enllà dels números (però que els té en compte, òbviament), centrar-nos en les aptituds i capacitats de la plantilla, en les oportunitats i els reptes que han sorgit en les últimes setmanes, en les possibilitats que ens aporten les noves tecnologies. D’aquesta manera podrem tenir una visió diferent del nostre negoci, però, sobretot, del que pot ser el nostre negoci d’ara endavant.

Les col·laboracions i els suports que es donen, els uns als altres, les empreses i emprenedors a través d’associacions i patronals, són importants, així com posar fil a l’agulla. Això aporta nova energia i il·lusió, la que havíem perdut durant el confinament. Solucions creatives poden néixer arran de sessions de brain storming entre emprenedors, o dins l’empresa, juntament amb els empleats més interessats a participar-hi, i el desenvolupament d’aquestes pot prendre un rumb que ens sorprendria.

El coronavirus ha portat grans canvis en el sistema de salut, en la societat, en l’economia i en la gestió d’empreses. Nosaltres hem de triar si quedar-nos aturats a mirar, o actuar per adaptar-nos i avançar.

Cinzia Diodati
Vocal de la Comissió Executiva de PIMEC Vallès Oriental i presidenta de l’Associació de Dones Emprenedores Empenta Granollers.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La fabricació d’EPI i l’adaptació de les pimes

Next Story

Igualtat a les empreses en temps de Covid-19

Latest from Competitivitat