/

La fabricació d’EPI i l’adaptació de les pimes

Aquesta crisi econòmica derivada dels efectes de la pandèmia sanitària de la Covid-19 ha fet que moltes empreses de diferents sectors i de diferents mides s’hagin reinventat per poder sobreviure a la difícil situació a conseqüència del confinament i la declaració de l’estat d’alarma el mes de març de 2020.  

Algunes han adaptat la seva activitat a les noves circumstàncies amb la implantació del teletreball, de processos de digitalització, etc. D’altres, davant la necessitat de seguretat dels treballadors i de la cura de la salut de les persones, han canviat els seus models productius i han començat a fabricar i distribuir EPI i material sanitari per combatre el coronavirus.  

Mascaretes, pantalles facials protectores, mampares i separadors, guants, gels hidroalcohòlics…són alguns dels productes que moltes pimes catalanes han començat a produir per tal de donar resposta a aquesta emergència sanitària. 

La Montse Pera és la directora creativa d’ARPE, una empresa familiar amb una llarga tradició i experiència en la fabricació de productes promocionals tèxtils a Barcelona. Actualment la seva plantilla està formada per 22 persones, un 80% de les quals són dones somiadores, valentes, creatives i apassionades per la feina que realitzen”Som especialistes en el disseny, teixidura, tall, impressió, estampació i confecció de productes tèxtils personalitzats”, destaca abans d’afegir que, davant l’escassetat de material de protecció, s’han reinventat i han passat de fabricar productes promocionals a fabricar mascaretes higièniques: “Volem continuar evolucionant i millorant les mascaretes amb el repte d’introduir-nos al sector del retail i mantenir les vendes de la resta de productes del catàleg”. 

La directora creativa d’ARPE explica com s’han adaptat a la situació: Hem reconstruït i reorganitzat tota la fàbrica i els diferents departamentsfent un esforç per desenvolupar una mascareta facial tèxtil que sigui personalitzable, reutilitzable i rentable. Disposem de mascaretes blanques i també podem personalitzar-les amb qualsevol imatge corporativatot mantenint el caràcter de mascaretes homologades segons l’assaig 2020TM2032 d’AITEX amb un 92% d’eficàcia de la filtració bacteriana i 29 Pa/cm2 de respirabilitat. 

D’altra banda, recorda que quan van decretar l’estat d’alarma van tancar la primera setmana, malgrat que un petit equip va estar treballant ja des del primer moment per desenvolupar les mascaretes que es van començar a fabricar la segona setmana de confinament“Hem ampliat plantilla i externalitzat processos, tot augmentat l’activitat en un 60% respecte l’abril de 2019”, assegura després d’explicar les ?mesures que han impulsat per pal·liar els efectes econòmics i sanitaris de la pandèmia: “Hem aplicat teletreball, regalat mascaretes a tot l’equip, hem posat gels desinfectants, comprat termòmetres per mesurar la temperatura, plafons de vidre per separar la gent, i farem tests serològics a tota la plantilla”. 

Una altra empresa que s’ha adaptat als requeriments de la nova situació per la Covid-19 és Pinter. El seu gerent, Carlos Rodríguez, diu que fa un any que van adquirir EPIs, entre els quals un total de 30.000 mascaretes, ja que la seva activitat requereix aquests elements de seguretat i protecció a la feina. La primera setmana d’estat d’alarma van haver de tancar, però després van canviar el seu model productiu i van participar en la creació de respiradors, llits d’hospitals i camions frigorífics, pintant les peces que van incorporades a aquests elements, tot dedicant un torn de la fàbrica a l’elaboració de productes sanitaris. 

 “L’equip de Pinter sempre hem estat solidaris i en aquesta crisi no podia ser diferent, juntament amb altres dues empreses hem regalat 10 llits a l’hospital de Mollet. A més, hem donat 10.000 ?mascaretes sanitàries a Sant Joan de Déu i 19.000 mascaretes FP2 a 34 hospitals de Barcelona, com el Taulí, o l’Hospital Clínic”, comenta abans d’afegir que també han fet una donació de gels desinfectants i mascaretes a l’Ajuntament de Barberà i de termòmetres i 50 granotes als 5 cossos de les forces de seguretat. 

Carlos Rodríguez explica que la part administrativa de l’empresa va funcionar ?amb teletreball, mentre que la resta de la plantilla comptava amb màquines d’ozó per desinfectar els vestuaris i els banys, guants, ulleres protectores, gel, sabó, pantalles facials, etc. “Garantir la seguretat dins l’empresa és també ser solidaris amb la gent que està fora. Estem sensibilitzats i contents perquè de moment no hem hagut de fer cap ERTO ni mesures dràstiques”, conclou després d’explicar que han apostat per fer falques publicitàries de solidaritat i conscienciació en relació al coronavirus a dos mitjans de comunicació.  

Asorcad Engineering és una pime situada a Parets del Vallès que ara mateix centra la seva activitat en la fabricació de material sanitari. La Rosa Alonso, la seva directora de màrqueting, destaca els més de 30 anys d’experiència de l’empresa de la mà de 9 professionals qualificats que donen serveis d’escaneig 3D, enginyeria inversa, metrologia i impressió 3D a empreses amb necessitats específiques per al disseny industrial i la fabricació. “Oferim assessorament a les empreses que necessiten incorporar als seus processos de producció la tecnologia 3D, com a part del projecte d’avançar cap a la indústria 4.0”, comenta.  

En relació amb la fabricació de material sanitari i davant les necessitats dels centres hospitalaris de material mèdic per poder fer front a la pandèmia, edoctor Ferran Fillat, de l’Institut de Recerca i Innovació I3PT de Parc Taulí de Sabadell, es va sumar a la iniciativa sorgida a les xarxes socials per facilitar recursos de fabricació additiva i posar-los a disposició dels requeriments mèdics per lluitar contra el coronavirus. L’entitat participa a la plataforma digital sense ànim de lucre 3DCovid19.tech per coordinar a nivell nacional la demanda i el subministrament de material mèdic sanitari que pogués ser fabricat de manera urgent amb impressores 3D, com vàlvules per respiradors, màscares, viseres protectores, etc. Des d’Asorcad estem col·laborant en la fabricació d’aquests materials fent l’escaneig 3D i la reenginyeria de les peces per respiradors, que és el primer pas per a la fabricació ràpida d’aquests dispositius tan necessaris”, destaca la Rosa Alonso. 

La col·laboració d’aquesta pime està present en 2 projectes principals: recuperar respiradors obsolets i convertir màscares de busseig convencionals en màscares de respiració individual no invasives. 

Sobre com ha afectat l’empresa la crisi econòmica de la Covid-19, la directora de màrqueting lamenta que van haver de sol·licitar un ERTO per força major quan es va declarar l’estat d’alarma: Se’ns va concedir amb data de 21 de març i des de llavors tota la plantilla dAsorCAD està treballant des de casa el 50% de la seva jornada laboral. Continuarem amb l’ERTO mentre duri l’estat d’alarma, ja que la nostra activitat s’ha vist reduïda en més d’un 60%. A banda de l’ERTO tenen plans per augmentar els ingressos com oferir serveis online d’enginyeria i metrologia: “Oferim, a més, el servei de recollida i lliurament de peces per escanejar en 3D” 

Recentment han adquirit material de protecció individual per poder reincorporar-se a la feina presencial a l’oficina; l’espai els permet guardar la distància de seguretat de 2 metres i ja ha estat desinfectat per un equip de neteja. D’altra banda, sobre els seus reptes de futur, comenta que arran de la seva col·laboració amb els centres de salut per intentar ajudar en la lluita contra el coronavirus han donat a conèixer la seva tasca: Hem pogut demostrar que la nostra tecnologia també és útil per al disseny i la fabricació de peces de material mèdic i per ortopèdia, i hem obert un nínxol de mercat per a aquest sector, oferint assessorament i tots els elements necessaris per implantar aquesta nova manera de fabricar en els centres sanitaris i laboratoris d’investigació d’aquest àmbit. Ja estem en contacte amb diversos hospitals de Catalunya per iniciar projectes a curt termini. 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Llegendes negres de l’assegurança de crèdit

Next Story

Covid-19: entre reptes i oportunitats per a l’empresa

Latest from Competitivitat