Dibuixant un nou futur: La reforma del treball autònom. I ara què?

Dibuixant un nou futur per als autònoms: breus notes de la jornada “La reforma del treball autònom. I ara què ?

Ahir, vaig tenir la sort de poder assistir a una jornada organitzada per Autònoms PIMEC, que amb el títol de “La reforma del treball autònom. I ara què ?”, l’associació més representativa del treball autònom a Catalunya, va fer allò que tothom fa de tant en tant: parar la màquina, veure a on s’està, d’on es vé, i sobretot, decidir cap on es vol anar.

Quines són les mesures per a autònoms aprovades al Congrés?

La reflexió per a les organitzacions, és sempre important, però ho és encara més, per a una organització que vetlla per representar a un col·lectiu de 551.000 només a Catalunya, amb característiques pròpies, però heterogeneïtat gairebé infinita

La jornada, va constar de tres parts ben diferenciades:

 

Primera part:“La llei d’autònoms: valoració i camí a recórrer”

Primerament, la ponència, titulada “La llei d’autònoms: valoració i camí a recórrer”, a càrrec del Joan M. Gimeno (President de la Comissió Economicofiscal de PIMEC) i l’Antonio Benavides (Inspector de Treball i Seguretat Social de Barcelona), tenia com a objectiu de fer una valoració el més objectiva possible, sobre el contingut de la reforma de la LETA, així com definir algunes qüestions que han quedat pendents.

En aquest sentit, qüestions com:

  • la tarifa per als nous autònoms
  • la compatibilitat amb la pensió de jubilació en el cas dels autònoms amb assalariats
  • la reducció dels recàrrecs per deutes de cotització amb la Seguretat Social
  • les ajudes a la conciliació
  • les deduccions per dietes
  • el reconeixement dels accidents “in itinere”, o les noves possibilitats pel que fa a la conciliació

Aquests van ser alguns dels punts més rellevants tractats.

Malgrat tot, els ponents també varen mostrar certs dubtes pel que fa a alguns dels punts que la nova llei contemplarà

Qüestions com l’encabiment de les bonificacions per a la contractació de familiars o les deduccions per subministraments, que tenen un encaix legal, i una concreció a la reforma, si més no, complexa, així com la manca d’un tractament fiscal que sigui perceptible com a equitatiu, han estat algunes de les aportacions més rellevants d’aquesta ponència.

Segona part:“Els autònoms i el futur del treball”

En la segona taula, anomenada “Els autònoms i el futur del treball”, ponents de renom internacional com el Genís Roca (soci i president de RocaSalvatella) i en Simon Dolan, (doctor en Recursos Humans, expert en psicologia del treball i catedràtic d’ESADE), ens varen donar el seu punt de vista sobre el futur del treball i la seva afectació per al nostre col·lectiu.

En aquest sentit, i sense pretendre recollir minuciosament el contingut de la mateixa, donada la complexitat del debat, els experts han centrat les seves exposicions en diferents qüestions:

  • la transformació de l’economia
  • els nous horitzons del treball
  • la robotització de la producció
  • la necessitat d’entendre els processos productius de manera integral per la seva afectació en el col·lectiu
  • etc

Per il·lustrar-ho, ha estat especialment d’interès una cita mencionada al llarg de la ponència, que deia: “El meu pare va tenir una feina, jo en tindré set en la meva vida i el meu fill en tindrà 7 a la vegada per il·lustrar l’evolució del mercat de treball” i que ha causat molt de debat al llarg de la jornada, donat que explica de manera senzilla, algunes de les dinàmiques de fons existents en l’actualitat al nostre mercat de treball, independentment de que aquestes, ens semblin desitjables o no, pels seus efectes en el sosteniment de les pensions i l’estat del benestar en general.

Tercera part: “Debat entre representants polítics responsables dels canvis legislatius a nivell estatal”

Finalment, i agafant el fil d’aquest darrer punt, la tercera taula, anomenada “Debat entre representants polítics responsables dels canvis legislatius a nivell estatal”, que va comptar amb la presència del José Ignacio Echániz (diputat Grup Parlamentari PP), la Mercè Perea (diputada Grup Parlamentari PSOE), l’Alberto Montero (diputat Grup Parlamentari Podemos), el Sergio del Campo (diputat Grup Parlamentari Ciutadans), el Joan Capdevila (diputat Grup Parlamentari ERC) i el Carles Campuzano (diputat Grup Parlamentari PDeCat), va servir perquè els diferents partits polítics amb representació al Congrés, expliquessin no només aquelles millores aconseguides en la reforma de la LETA, sinó també, d’aquelles qüestions que han quedat en el tinter per al futur del col·lectiu (amb ressenyes explícites d’algun ponent, a un llibre tant interessant com l’Estat Emprenedor de Mariana Mazzucato, el qual aprofito per recomanar).

Qui i quan estem obligats a estar d’alta en el RETA?

En aquest sentit, i en la modesta opinió del que escriu, es van començar a apuntar alguns dels debats més rellevants per al futur del col·lectiu d’autònoms (futur de les jubilacions, prestacions socials en general, fiscalitat, etc,), que hauran de ser tractades en breu a la comissió del Congrés encarregada d’aquestes qüestions (i on esperem, que es doni veu a les associacions d’autònoms, com així s’han compromès els diferents grups parlamentaris en l’acte d’avui).

En síntesi, i per acabar, dir que queda molta feina per fer, però com deia Victor Hugo: “El futur té molts noms. Per als dèbils és l’inabastable. Per als temorosos, el desconegut. Per als valents és l’oportunitat” i els autònoms i els emprenedors, si una cosa tenen, és valentia, ja es digui Marco Polo comerciant per tota Àsia, o Manel al bar de la cantonada cada cop que s’aixeca ben d’hora per aixecar la persiana.

Així doncs, al I ara què ? cal respondre senzillament que ara, a treballar !

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La successió, element clau per a la continuïtat del projecte empresarial

Next Story

El ciutadà agent productor: la llavor del futur emprenedor

Latest from Panorama