La successió, element clau per a la continuïtat del projecte empresarial

La successió és un dels elements clau per a la continuïtat del projecte empresarial. Si fem una mica d’història, en el món del futbol hi ha un consens generalitzat a destacar el FC Barcelona entrenat per Pep Guardiola com un dels millors equips de la història. I sol recordar-se la final de la Lliga de Campions de 2011, davant el Manchester United, com el seu partit paradigmàtic. Aquest dia van jugar en l’equip blaugrana 8 jugadors formats a La Masia (Guardiola al marge). Tot un èxit al tractar-se d’una final de Champions.

Lògicament, aquest equip no es va crear d’un dia per l’altre. L’assoliment va començar a gestar anys enrere -difícil marcar un principi-, però sí que sembla una evidència que els futbolistes que van jugar a Wembley van ser preparats i entrenats per, algun dia, estar en disposició d’assolir el màxim nivell , fos el que fos. Per oferir, així, el millor relleu possible als seus antecessors.

Una cosa semblant -salvant les distàncies- passa en el món de l’empresa familiar: és imprescindible preparar a les noves generacions perquè puguin ser bons empresaris. No hi ha una recepta que asseguri el èxit , però sí que hi ha moltes experiències i molts casos que han demostrat que determinades pràctiques i formes d’actuar a l’hora d’abordar la successió fan que la probabilitat de èxit sigui més gran.

De fet, la successió a l’empresa familiar és, sense cap dubte, un element clau per a la continuïtat del projecte empresarial . De la seva transcendència dóna mostra el fet que potser sigui aquest l’assumpte que més atenció desperta entre els investigadors de l’empresa familiar i el que major i més variada bibliografia s’ha produït en els darrers anys.

El millor és planificar

Una vegada que s’assumeix que es produirà una successió, el millor és planificar-la. D’aquesta manera, s’eviten els traumes, tant per al que deixa el lloc com per al que arriba; es tria el moment més adequat, evitant imprevistos; i es busca la millor manera de conservar el patrimoni.

La planificació ha de reflectir el calendari, els objectius (qui va a assumir cada càrrec i específicament a qualsevol responsabilitat), els possibles obstacles , i els passos que caldrà seguir. Un cop planificat, i arribat el moment, toca començar a preparar-lo. Es tracta d’una fase de trànsit, en què cal dur a terme totes les accions previstes en la planificació.

Entre altres pràctiques, hauria d’existir un període de convivència a l’empresa , on es preparin els successors amb el suport de l’empresari. En aquest sentit, organitzar la successió amb temps facilita que l’empresari pugui tutelar el procés , donar suport als successors i corregir aspectes si s’evidencia que no funciona com s’esperava.

Equip expert en empresa familiar

La selecció d’ líder és clau en qualsevol procés successori, però alhora cal pensar en l’estructura i repartiment de rols més adequada per al negoci i la família.

L’experiència ha demostrat que és un procés complex que, sense un extern independent, és difícil dur a terme per la diversitat de matèries que entren en joc . Hi ha un ventall d’aspectes que cal analitzar des de diferents òptiques que requereixen un coneixement tècnic que no és el que requereix el dia a dia de les empreses. Cal comptar, també, amb un equip expert en empresa familiar, no és només una qüestió jurídica o fiscal.

Un expert aporta claredat i agilitat en el procés gràcies a la metodologia i experiència. També serveix per facilitar la mediació i assegurar que tots participen : en abordar temes en què entren en joc interessos i circumstàncies d’un conjunt de persones, és fonamental comptar amb una figura independent que actuï com a mediador, ja que afavoreix l’entesa i suavitza la tensió quan és necessari. La planificació i la presència d’un expert independent són aspectes clau del procés successori; però hi ha molts altres apartats rellevants que poden convertir-lo en un èxit o en un fracàs. Ho anirem veient al llarg de les properes setmanes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Els superherois del món real són els autònoms

Next Story

Dibuixant un nou futur: La reforma del treball autònom. I ara què?

Latest from Competitivitat