Els reptes que ens plantegen els nous hàbits dels consumidors

Aquesta campanya de Nadal (i l’avantsala que suposen iniciatives com el Black Friday o les obertures en festius del Pont de desembre) ha arribat carregada de novetats que encara no sabem con acabaran afectant les vendes i, més enllà d’això, l’actual model de comerç a casa nostra, ja que els nous hàbits dels consumidors ens plantegen nous reptes.

El Black Friday es consolida

Per primer any, sembla que la tradició importada del Black Friday (a la qual segueix el Cyber Monday) s’ha consolidat a Catalunya, i que és ja cita fixa en l’agenda de compra de molts consumidors.

Alguns ens temem que en comptes de sumar vendes per al comerç de proximitat que hi participa, el Black Friday sigui només una oportunitat per comprar abans i a preu rebaixat

El Black Friday és una oportunitat per comprar els regals que els consumidors haurien comprat després a preu normal durant la campanya de Nadal?

L’e-commerce es consolida

Una altra tendència que es consolida és la compra per Internet. Per descomptat, des de PIMEC Comerç no hi tenim res en contra: el comerç de proximitat cada dia més juga un paper en aquest àmbit. Sí que ens preocupa que els nous hàbits de consum (impulsats per la falta de temps i la cerca continuada de gangues)  i la força d’alguns operadors de comerç electrònic redueixin al mínim la porció del pastís de consum de les botigues de proximitat.

banner2_nous-habits-dels-consumidors

Les rebaixes

Encara més canvis: les rebaixes. La nova llei de comerç catalana sembla que liberalitzarà  les dates per fer-les. Quelcom que és normal donat que eren molts qui se les saltaven posant-les d’altres noms (descomptes, ofertes…). També és veritat que a Internet es poden trobar ofertes (de vegades ho són només de nom, però el ganxo està servit) a qualsevol moment de l’any.

Estem malacostumant al consumidor? És ben possible

Cap a un nou model de comerç

Encara és aviat per dir-ho, però tots aquests canvis poden estar configurant un nou model de comerç, ben diferent al que ha predominat fins ara a Catalunya. I és possible que també un canvi de model de societat.

Aquests canvis poden estar configurant un nou model de comerç, ben diferent al que ha predominat fins ara a Catalunya. I és possible que també un canvi de model de societat

Des de fa temps, ens omplim la boca dient que quan comprem decidim quina societat volem. I és així: comprar a comerços propers, d’aquí, i productes també fets o produïts aquí, fa que els beneficis es quedin a Catalunya. I, per tant, aquests comerços i indústries no moren i els nostres barris mantenen una cohesió i una vida pròpia que ens dóna seguretat a tots.

banner3_nous-habits-dels-consumidors
Mirem aparadors i comprem a la botiga o al mercat del barri

Si la balança es desequilibra massa en favor de tot allò produït lluny i venut des de la distància; si la gent perd el costum de mirar aparadors i comprar a la botiga o al mercat que té a prop… El model de comerç canviarà. I amb ell, segurament, canviarà un model de societat.

És el que volem?

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Requisits per a celebrar un contracte per a la formació i l’aprenentatge

Next Story

És la formació un cost o una inversió?

Latest from Competitivitat