La Fundació PIMEC engega un altre cop una campanya adreçada al foment del català entre les petites i mitjanes empreses de Catalunya, ara amb un punt de vista diferent … Emprèn en català com a factor d’RSE.
Us sona la responsabilitat social empresarial?
Fem un pas enrere: l’any 2015 vam publicar una sèrie d’articles dins la campanya “En català i a punt” i els vam centrar principalment en els drets i deures de les empreses respecte de l’ús del català, i en els recursos disponibles per fer-lo servir més i millor.
Entre moltes altres coses vam parlar de normativa legal, dels drets de les persones consumidores, de retolació i d’etiquetatge, del nivell d’implantació del català a les pimes, de quina presència té a Internet i en l’àmbit de les noves tecnologies, d’on trobar eines i recursos per aprendre’l, parlar-lo o escriure’l…
En fi, del que hem de fer com a empreses per utilitzar més i millor el català i de com ho podem fer, però no vam parlar d’una cosa molt més important… i és de l’esperit, dels valors que han de regir la nostra cultura empresarial i que ens han de moure a comprometre’ns amb el nostre entorn.
Us publicarem diferents articles on parlarem de l’ús del català com un aspecte d’RSE en general, i també com un element de respecte per la diversitat del nostre públic, ja sigui lingüística, de gènere, d’edat, d’orientació sexual,…
El català, com a factor d’RSE
Les pimes no ens hem de limitar a complir el marc legal pel que fa a l’ús del català sinó que hem de fer un pas més i incorporar bones pràctiques d’RSE, ja que el nostre mercat es mostra especialment favorable a rebre informació i productes i/o serveis en la llengua pròpia del país.
A més, no hem d’oblidar que el català és una llengua amb una gran vitalitat i dinamisme a la Xarxa (està situada entre les 20 primeres), tot i que ocupa la posició 80 entre les 6.000 llengües que hi ha al món pel que fa al nombre de parlants.
I ara us preguntareu:
Com podem incorporar el català com a element d’RSE en la nostra activitat empresarial?
Doncs a tres nivells:
- en els nostres productes i/o serveis (per exemple, si desenvolupem aplicacions mòbils o programaris informàtics);
- en les relacions amb el nostre públic intern i extern (per exemple, amb les revistes de la sala d’espera del nostre despatx);
- en les relacions amb el territori on ens movem (per exemple, en les comunicacions amb les associacions empresarials en què participem).
Si us hi fixeu bé, us hem proposat exemples en els quals no tenim obligació legal de fer servir el català, però que poden millorar la nostra imatge i ampliar el nostre mercat… De bones pràctiques com aquestes i de moltes més coses ja anirem parlant en propers articles!
Mentrestant us convidem a llegir més coses en aquest blog de Pime al Dia i sobre el català com a element d’RSE en el document A l’empresa en català. Manual per a unes bones pràctiques lingüístiques a l’empresa,de l’entitat Plataforma per la Llengua.
La campanya “Emprèn en català: + enllà del gènere” és una acció destinada a promoure l’ús de la llengua catalana a Catalunya en l’àmbit laboral i empresarial promoguda per la Fundació PIMEC i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2016).
Júlia Gómez
Tècnica Fundació PIMEC