Segons l’abat Dinouart en L’art de callar : “el primer grau de saviesa és saber callar; el segon és saber parlar poc i moderar-se en el discurs; el tercer és saber parlar molt, sense parlar malament i sense parlar massa”. Aquestes normes bàsiques de fa segles encara es poden aplicar avui en dia, i és que saber quan comunicar / parlar és el tret principal per diferenciar un bon comunicador del que no ho és.
“El primer grau de saviesa és saber callar”
L’obra de Manuel Campo Vidal “Per què els professionals no comuniquem millor?” és una mostra del seu bagatge com a periodista, professor i directiu de comunicació. En aquest llibre, Campo Vidal reparteix consells i recomanacions sobre l’art de comunicar i persuadir. El resultat que se’n pot extraure és que els errors més comuns dels comunicadors són:
- La improvisació: pensa que qualsevol acte de comunicació ha de preparar-se i practicar-se.
- La falta d’escolta: per comunicar és fonamental mirar als ulls. “El conferenciant que no mira als ulls del seu auditori és com el conductor que a cap moment consulta els indicadors del tauler de comandaments del seu automòbil i no és conscient que es queda sense combustible”.
- El descontrol del temps: s’ha estimat que el temps que una persona atén sense distreure’s a una comunicació és de 21 minuts, així que convé que respectis el temps previst d’intervenció i, si pot ser, és preferible sempre pecar per defecte que per excés.
- L’arrogància: tingues en compte que l’opinió pública valora als qui admeten els seus errors i detesta als qui no els reconeixen. La humilitat, en canvi, ens permet connectar amb el nostre públic i ho predisposa a acceptar molt millor el nostre missatge.
- No saber començar ni saber acabar: el primer minut és molt important. Has de crear un inici que atrapi i capti l’atenció del públic. I hauries d’acabar, igualment, amb un final impactant. Està demostrat que l’inici i el comiat són els dos moments que reben una major atenció del públic.
- Descurar la comunicació no verbal: has de sincronitzar les paraules amb el llenguatge no verbal, si tractes d’entusiasmar amb el teu to, la teva actitud ha de ser igual d’enèrgica i activa.
- Dèficit o excés d’emoció: cal comunicar amb entusiasme però sense perdre el control de les emocions.