Sovint creiem que Brussel·les i les seves institucions comunitàries ens queden massa lluny. Avui dia però més de la meitat de les lleis i normatives que afecten la nostra vida quotidiana tenen el seu origen en regulacions comunitàries, Europa ens afecta, i molt.
El procés de construcció europea ha atorgat més poder legislatiu a les institucions comunitàries – Parlament, Comissió i Consell Europeu- que regulen a través de reglaments i directives
Els primers són d’aplicació directa als estats membres, mentre que les segones exigeixen un grau d’adaptació a la normativa nacional, que es coneix com “Transposició”.
A tall d’exemple, en el moment de redactar aquest document, les institucions comunitàries no només es preocupaven pel Brexit, sinó per moltes altres qüestions de gran afectació.
Per exemple, la Comissió Europea ha fet públic el “Pilar Europeu de Drets Socials” que podria donar a legislació europea rellevant sobre conciliació de la vida familiar i laboral (p. ex. permís de paternitat, dret de lactància etc.).
També s’està treballant en una reforma de la Directiva sobre IVA, que hauria d’incloure un capítol especial sobre el règim de pimes. Un paquet de mesures sobre Economia Circular han de facilitar la transició europea cap a un nou model econòmic, alhora que es debat encara sobre la unió bancària per tal d’evitar futures crisis financeres.
En totes aquestes iniciatives, els agents socials europeus – patronals i sindicats -, donen la seva opinió en procediments de consulta.
A nivell europeu, les pimes estan representades per la patronal UEAPME, que compta amb 67 patronals afiliades de 34 països, representant 12 milions de pimes. PIMEC és un dels membres fundadors i actual vicepresident d’UEAPME.