Lideratge empresarial: saber delegar, la base dels negocis

Aprendre a delegar no sol estar entre les fortaleses de molts líders. En molts casos se’ns fa difícil delegar perquè tenim un problema d’inseguretat. Creiem que només nosaltres podem fer-ho bé i preferim fer-ho nosaltres abans d’invertir temps en altres perquè puguin créixer i millorar. Per a un lideratge empresarial efectiu, una de les premisses és saber delegar.

Si ho fem nosaltres esdevenim indispensables i això no és bo. Si tenim por de perdre el control, perquè delegar és lliurar parcialment el control, és important destacar que quan deleguem una tasca, la responsabilitat final segueix sent la nostra. Per delegar cal escollir la persona correcta, assegurar-nos que té els recursos i el temps necessari, aclarir molt bé les expectatives, els terminis i observar el progrés.

Delegar ens aporta grans beneficis, ja que ens permet invertir el nostre temps en tasques en què podem aportar més valor. Augmenta el compromís de la nostra organització perquè se senten part del procés, desenvolupem a l’equip i ens permet distribuir millor les càrregues de treball.

Si el nostre objectiu és convertir-nos en millors líders, cada vegada més anem a haver d’invertir temps en desenvolupar als altres i lliurar-los més responsabilitat. Si aprenem el poder que dóna el saber delegar no només estarem ajudant al nostre equip a elevar-se a un millor nivell d’acompliment, sinó que alliberem el nostre temps per dedicar-lo a activitats que impacten en l’organització d’una manera molt més gran.

Pensem que delegar és molt més que transferir treball. Significa involucrar altres en la responsabilitat dels resultats, donar-li a algú més la llibertat per prendre decisions de com aconseguir assolir aquests resultats. Significa confiança, enfocar-nos en els resultats, no en el procés, i oferir guia i consell sense interferir. Proveir suport quan sigui necessari, donar tot el reconeixement a la persona que completi la feina sense quedar-nos nosaltres amb el crèdit. I si el responsable no va aconseguir la comesa assumim nosaltres la responsabilitat.

Molts fundadors de pimes vam començar com “el venedor, el cap i la secretària” una cosa que normalment és necessari al principi, però és important saber quan deixar aquestes tasques que no són essencials, de manera que puguem concentrar-nos en les àrees que sí que són clau per desenvolupar la nostra empresa i portar-la fins on ens proposem.

Com he comentat abans, una raó per la qual no deleguem té a veure amb voler tenir el control, voler que res se’ns escapi. És humà això de tenir tot sota control, però la idea bàsica des de la qual hem de partir per delegar és:

Dediquem a allò en el que som més rendibles. Deixem per a altres persones o externalicemos tot allò en el que no aportem molt valor

El millor de delegar és que tot va millor i ens dóna l’oportunitat de remar junts en la mateixa direcció, que és del que es tracta.

En moltes ocasions no deleguem perquè no veiem capacitat en una persona. Però la veritat és que tots tenim molt talent ocult, i només cal que deleguem un parell de vegades en algú una tasca perquè a la tercera la tasca ja formi part del dia a dia de l’altra persona.

Gairebé tots els emprenedors necessiten millorar seves habilitats en aquesta àrea, en primer lloc, perquè en crear negocis des de zero, fas de tot, desenvolupant una forma de fer les coses, que després vam descobrir que crea hàbits difícils de trencar, perquè ningú farà les coses exactament de la mateixa manera que nosaltres.

No podem delegar si creiem que hi ha una sola manera de fer les coses bé. Altres persones ho faran d’una altra manera, encara al final obtindrem el mateix resultat.

No podem progressar sense delegar algunes responsabilitats i tasques per fer espai per altres de noves i més valuoses, perquè tinguem molt clar que l’única manera d’avançar en qualsevol negoci és seguir delegant.

José María Torres

Presidente ejecutivo del grupo Numintec
Premi Fundació PIMEC als Valors d’empresa 2017

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Per fi les primeres pluges amb cara i ulls: predicció meteorològica del 6 al 12 de gener 2018

Next Story

Empreses, RSE i bones pràctiques lingüístiques

Latest from Competitivitat