Afecta a la meva pime la política de la FED?

La Reserva Federal (FED) ha incrementat els tipus d’interès de referència des del 0,5% fins al 0,75%.

Aquest augment no hauria de sorprendre perquè ja fa mesos que va ser anunciat i des d’aleshores no s’ha deixat de recordar que aquesta mesura es prendria. De fet, s’esperava abans pels relativament bons resultats econòmics, recuperant les taxes d’atur precrisi, per exemple. Però esdeveniments com el Brexit i les eleccions presidencials n’havien ajornat la implantació per minimitzar els efectes econòmics en moments d’especial incertesa.

També cal recordar que s’esperen successius increments durant el 2017, tot i que existeix la possibilitat que es moderi l’escalat d’augments respecte els primers anuncis degut a les incerteses imperants a l’economia nord-americana i internacional.

fedLes eleccions presidencials van escampar dubtes sobre aquesta decisió ja que la victòria de Trump afegia incerteses en diversos àmbits econòmics dels EEUU i les seves relacions internacionals. Però finalment, la FED ha pres una decisió que s’havia anat ajornant però que totes les previsions situaven com inevitable.

Sense canvis en la política del Banc Central Europeu

Per contra, el BCE manté una política monetària expansiva, amb els tipus d’interès per a operacions principals de finançament en el 0,00%, un interès sobre els dipòsits del -0,4% i un interès per a finançament a un dia en el 0,25%; a més de la compra d’actius per valor de 60.000 milions mensuals (s’ha reduït dels 80.000 però allargat el període fins a finals de 2017). Així doncs, no s’espera que aquesta posició canviï en el curt termini, malgrat la inflació esperada no s’allunyi de l’objectiu del 2%, situant-se encara lleugerament per sota, d’acord amb la situació de creixement econòmic moderat.

Incidència global indirecta, també sobre Catalunya

L’increment de tipus als EUA pot tenir incidència als mercats internacionals ja que el dòlar segueix sent la principal referència monetària. Per aquest motiu, és possible que l’augment de tipus redueixi la inversió agregada i per tant que això condicioni el creixement econòmic, amb els efectes fruit de la interrelació que això podria causar. Dit això, com s’ha comentat al principi, la mesura de l’increment de tipus ha estat abastament anunciada, de manera que no és d’esperar que la realització d’aquests anuncis alteri significativament les previsions de creixement, que per al 2017 són moderadament positives.

fed1Al mateix temps, però, un dels efectes que pot tenir aquesta mesura és una atracció de capitals cap als EUA, fet que seguiria apreciant el dòlar i per tant, podria fer més atractives les exportacions europees, per exemple. Això beneficiaria les empreses catalanes que exporten als EUA o altres països amb monedes relacionades amb el dòlar. Però també encarir les importacions.

Cal apuntar que s’espera que l’Euro i el dolar assoleixin la paritat durant el 2017, i que el moment dependrà entre altres factors precisament dels successius increments en els tipus d’interès anunciats.

En termes generals, però, un increment dels tipus als EUA no hauria de tenir un impacte excessiu sobre les pimes catalanes més enllà de les especialment dependents dels EUA ja que el principal mercat internacional és l’Europeu i perquè com s’ha comentat, no s’espera que la mesura sigui reproduïda pel BCE, de manera que els tipus d’interès europeus no haurien de veure’s afectats. Sí que podria tenir una incidència major si efectivament es manté la depreciació de la moneda europea respecte la nord-americana, ja que això incrementaria la inflació per la importació de productes energètics, per exemple, que ja presenten inflacions creixents. També hauria de generar guanys de competitivitat dels productes europeus per la diferent tendència de les dues divises.

En resum

Així doncs, la política monetària de la Reserva Federal , però sí que podria afectar les pimes catalanes via el tipus de canvi. Caldrà, per tant, que les empreses més internacionalitzades tinguin en compte l’evolució del tipus de canvi.

D’altra banda, les pimes amb unes relacions més estretes amb el país nord-americà hauran de tenir en compte les polítiques que finalment posi en marxa el nou govern dels EUA amb Trump al capdavant i la seva incidència agregada.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com bonificar la formació online programada per les empreses

Next Story

FP Dual, recuperant el model de l’aprenent

Latest from Competitivitat