El públic intern, el primer nivell de la comunicació

Quan les empreses es plantegen la seva estratègia de comunicació, gairebé sempre l’acaben centrant en la seva estratègia i missatge extern: la seva relació amb els clients,  amb inversors, amb el públic en general i la resta d’stakeholders de l’empresa, però obliden el més important: els components de l’empresa, és a dir, els treballadors.

comunicacio-11És sens dubte la part més oblidada de la comunicació. No podem pretendre generar una marca i posicionar-la si els seus integrants no se’n senten part. Els instruments de màrqueting i comunicació poden funcionar molt bé, però necessiten tenir en compte a les persones que treballen a l’empresa, ja que elles són les seves veritables transmissores.

Una persona que viu la cultura de la seva empresa, creu en ella i està orgullosa d’ella serà la millor transmissora de la marca.

Molt sovint ens trobem amb empreses amb grans estratègies de comunicació i màrqueting que no pensen primer en el seu públic objectiu més important, els treballadors, i no consideraven prioritari comunicar tots aquelles elements important que sí donen a conèixer al exterior.

No per ser una pime o una empresa de mida reduïda hem de renunciar a fer bé les coses, com per exemple comptar amb una estratègia de comunicació interna. Sabem que els treballadors són la part més important d’una empresa i per a ells, sentir-se part de l’empresa és fonamental i és aquí on la comunicació interna té el seu paper principal.

Les següents recomanacions poden ajudar-te de forma senzilla a tenir una estratègia de comunicació interna que comuniqui cap a dins abans que cap a fora.

En primer lloc, els de dins

Quan vagis a explicar les teves  idees, propostes o a llançar un nou producte, pensa primer en el teu públic intern: és el més agraït, però també el més crític. Si els dónes confiança, t’ajudaran a millorar el que vagis a comunicar cap a l’exterior, fins i tot poden servir com a una primera prova en cas d’un nou producte.

No pateixis per les filtracions

No cal que els treballadors coneguin amb molta antelació el que vas a fer, però sí amb el suficient temps perquè si algú li pregunta per la notícia un cop llançada, pugui dir que ho sap. No hi ha pitjor imatge per a una empresa que algun empleat no conegui l’última novetat de la mateixa. Al final, si fas equip, i aquest es compromet, el risc es minimitza.

Comunicar cap a dins ens ajudar a cohesionar l’empresa.

comunicacio 10Fer participar als empleats de cert projecte intern, de la trajectòria de la companyia o de les noves decisions i girs en l’estratègia és molt més important que altres polítiques de Recursos Humans. Deixa que el teu equip conegui i entengui els canvis i, per què no, els errors que s’han comès.

La informació és poder

I els empleats ho saben. Si ells estan informats, seran capaços d’explicar molt millor la posició de la companyia davant de qualsevol crítica o opinió.

Una bona eina és la creació d’un butlletí periòdic per explicar totes les novetats, fins a les que creus que ja saben tots.

Comunica també les males notícies i no creguis que per deixar de comptar alguna cosa, no se sabrà. A les empreses, hi ha un canal anomenat rumorologia que és més grans a mesura que l’empresa té menys eines de comunicació interna. No tinguis por a comunicar acomiadaments, tancaments d’unitats de negoci o abandonament de projectes. La teva imatge com a directiu serà, sens dubte, més transparent.

Abans de res, sé transparent amb els que estan en el mateix vaixell que tu, només d’aquesta manera serà possible que remin en la mateixa direcció.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Els Departaments de RRHH, el canal per integrar la RSC a l’empresa

Next Story

Com emprendre amb èxit: pas a pas

Latest from Competitivitat