Què és la Responsabilitat Social Empresarial?

La majoria de les definicions de Responsabilitat Social Empresarial entenen aquest concepte com la integració voluntària, per part de les empreses, de les preocupacions socials i mediambientals en les seves operacions comercials i les seves relacions amb els seus interlocutors.

rse

Ser socialment responsable no significa solament complir plenament les obligacions jurídiques, sinó també anar més enllà del seu compliment invertint més en el capital humà, l’entorn i les relacions amb els interlocutors.

L’experiència adquirida amb la inversió en tecnologies i les pràctiques comercials respectuoses amb el medi ambient suggereixen que anar més enllà del compliment de la legislació pot augmentar també la competitivitat de les empreses.

L’aplicació de normes més estrictes que els requisits de la legislació de l’àmbit social, per exemple en matèria de formació, condicions laborals o relacions entre la direcció i els treballadors, pot tenir també un impacte directe en la productivitat. Obre una via per administrar el canvi i conciliar el desenvolupament social amb l’augment de la competitivitat.

Tot i que, fins ara, el foment de la responsabilitat social ha correspost fonamentalment a algunes grans empreses o societats multinacionals, aquesta és important en tots els tipus d’empresa i tots els sectors d’activitat, des de PIMES a empreses multinacionals.

L’augment de la posada en pràctica de la RSE en les petites i mitjanes empreses, incloses les microempreses, és fonamental, perquè són les que més contribueixen a l’economia i a la creació de llocs de treball.

Encara que moltes PIMES ja han assumit la seva responsabilitat social, sobretot a través de la seva participació a nivell local, una major sensibilització i un suport més important a la difusió de les bones pràctiques podria contribuir a fomentar la responsabilitat social entre aquest tipus d’empreses. Les cooperatives de treballadors i els sistemes de participació, així com altres formes d’empreses (cooperatives, mutualistes o associatives) integren estructuralment els interessos d’altres interlocutors i assumeixen espontàniament responsabilitats socials i civils.

I tu, com defineixes la RSE? Què en penses?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Registrar o no registrar la teva marca?

Next Story

Què és l’autoconsum energètic en règim de balanç net?

Latest from ODS i RSC