Quina importància té el clima laboral?

L’empresa competitiva d’avui, és aquella que està orientada vers el seu equip humà, generant entorns on s’afavoreixen les relacions interpersonals basades en la confiança, on les persones se senten compromeses amb l’organització i alineades a l’estratègia empresarial, on s’ha aconseguit crear un bon clima laboral.

clima-laboral6Si bé hi ha una creença força generalitzada de que els treballadors treballen millor i més ràpid sota pressió i estrès, a llarg termini els costos ocults, a nivell de salut, emocional i econòmic, que aquests entorns comporten poden esdevenir alarmants. La implicació en el treball – que s’associa a sentir-se valorat, segur, recolzat i respectat – generalment s’associa negativament amb una cultura de pressió.

L’empresa competitiva d’avui, és aquella que està orientada vers el seu equip humà, generant entorns on s’afavoreixen les relacions interpersonals basades en la confiança

Els estudis de Clima Laboral, permeten conèixer la percepció i sentiments que tenen les persones i quina influència tenen els diferents factors organitzacionals en la seva activitat diària i, conseqüentment, en el seu rendiment. En definitiva es tracta d’un instrument per prendre la temperatura a la nostra organització.

clima-laboral1La informació que obtenim és la base per a determinar el nostre diagnòstic i el tractament, és a dir, dissenyar accions orientades a les necessitats reals de l’equip i generar les condicions adequades per fer créixer i desenvolupar tant les persones que tenim actualment, com les que es puguin incorporar en un futur, resultant en el creixement de la pròpia organització.

Per a analitzar el clima laboral tenim a la nostra disposició eines diverses com administrar enquestes (es recomana assegurar l’anonimat per obtenir informació més honesta), entrevistes i dinàmiques de grup als treballadors, amb la finalitat d’obtenir la percepció real que tenen els empleats cap a l’organització, etc.

Els factors que es mesuren en els estudis de Clima Laboral

 • Direcció/Lideratge
 • Comunicació
 • Sistemes de compensació
 • Organització interna
 • Relacions interpersonals
 • Compromís
 • Autorealització

clima-laboral5Alguns senyals de que alguna cosa està enterbolint l’ambient de treball poden ser per exemple, un alt nivell de rotació, o entorns de treball tan silenciosos que gairebé es pot sentir a la gent respirar, com a resultat de manca d’interacció entre els treballadors.

Amb una mirada al voltant i una primera impressió, es pot “olorar” si un lloc de treball és “feliç” o no

Qué cal plantejar-se abans d’implementar un estudi de Clima Laboral

Passos a seguir per realitzar un estudi de Clima Laboral

 • Analitzar i conèixer la situació actual de l’organització
 • Administrar l’estudi de Clima i analitzar els resultats obtinguts
 • Dissenyar un pla d’acció per millorar els resultats generals de l’organització
 • Consolidar i cohesionar l’equip humà de l’organització

esquema-clima-laboral

Millorant el Clima laboral de l’organització podrem consolidar la plantilla i incentivar els nostres valors, així com la Competitivitat, la Innovació, la Qualitat, la Comunicació i el Treball en equip. Al igual que la negativitat és contagiosa, la positivitat també, pel que us animo a contagiar positivitat a les vostres organitzacions, contribuint així al benestar dels treballadors, que demostraran ser més productius i cometre menys errors, i en definitiva, a la millora del negoci i competitivitat.

I tu, ja has pres la temperatura a la teva organització?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Gencat engega el primer Pla d’Acreditació i Qualificació Professionals

Next Story

Un ERROR 404 pot recordar al teu client per què t’estima

Latest from Competitivitat