Es respiren valors a la teva companyia?

Els valors d’una empresa no són elements estàtics, propis dels eslògans o dels esdeveniments corporatius. Són elements que han de posar-se en pràctica i ocupar un lloc predominant en el dia a dia de les empreses i organitzacions. I és que les empreses sempre fomenten valors.

73-utilitzada

Tot el que es faci o es decideixi a l’interior de les empreses té un valor simbòlic tant pels qui hi treballen com pels agents externs amb els quals es relaciona

Per què és important fomentar els valors d’una empresa?

Els valors d’una empresa només es fomenten si existeix:

Són els dos requisits essencials per emprendre aquesta ruta.

91Si som realistes, en general, les empreses no fomenten els seus valors institucionals i  manquen d’identitat, indicadors de compromís i motivació dels seus col·laboradors. De fet, el lloc que haurien d’ocupar aquests valors és sovint acaparat per “antivalors” o pràctiques contràries.

 

En canvi, les empreses amb valors ferms són més sòlides, cohesionades i, sobretot, aconsegueixen alguna cosa que resulta fonamental per al seu bon funcionament: la identificació dels seus treballadors amb aquests valors. Ja que quan el treball, la millora contínua, l’excel·lència personal, el diàleg, l’aprenentatge o la proactivitat formen part del dia a dia de l’empresa, els nivells de productivitat són més alts i el rendiment dels equips més eficaç. I és en aquest punt on radica la importància de fomentar els valors adequats i de fer d’ells alguna cosa permanent.

Estratègies per fomentar els valors d’una empesa

  • Tradueix-los en pensaments, idees i pràctiques: Els valors solen ser conceptes abstractes, la qual cosa dificulta la seva assimilació. Així que la clau per a que succeeixi rau en fer-los visibles mitjançant pràctiques, pensaments o idees concretes.
  • Converteix-te en un referent: Si el propòsit d’un directiu és fomentar els valors entre els seus col·laboradors, has de començar per donar exemple. És a dir, evitar aquelles pràctiques que puguin anar en contra del que proposes.
  • Inclou-los dins el Pla de Comunicació: Un altre element indispensable perquè els valors siguin acollits pels equips de treball passa per incloure’ls dins el Pla de Comunicació Corporativa, on es recullen totes les accions de l’empresa en aquest àmbit.
  • Reconèixer als qui els practiquin: Finalment, també convé reconèixer de tant en tant als treballadors que destaquin per posar en pràctica els valors de la companyia. Això tindrà un doble efecte: d’una banda, es farà saber a aquestes persones que des de l’empresa es valora la seva actitud; per un altre, s’enviarà un missatge a la resta de treballadors perquè s’animin a imitar-los (s’exemplifica). El que sí ha d’evitar-se en qualsevol cas són els mètodes impositius o coercitius. No s’ha de castigar, sinó que compensant i reconeixement la feina feta s’aconsegueixen més efectes positius.

Es respiren valors a la teva companyia?

Eva Prats

Directora de Comunicació de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

És la formació un cost o una inversió?

Next Story

El Govern aprova el registre de facturació en temps real

Latest from Competitivitat