/

Sabeu com identificar l’aranzel d’un producte a exportar?

Quan ens plantegem exportar un producte a l’estranger, una de les tasques a dur a terme és determinar l’aranzel que haurà de pagar el client del país de destí per poder importar-lo.

És per aquesta raó que, el primer pas per exportar, és identificar el codi aranzelari que correspon al producte. Això significa que se li haurà d’assignar un dels codis del TARIC, el qual està definit per la nomenclatura aranzelària i els drets aranzelaris.

Pràcticament tots els articles i productes que es comercialitzen al món tenen assignat un codi aranzelari, que és un número específic recollit en el Sistema harmonitzat (SA, Harmonized System HS ), el qual garanteix la uniformitat en la classificació dels productes a tot el món, i està supervisat per l’Organització Mundial de Aduanes (OMA, World Customs Organization).

El TARIC del producte pot trobar-se per mitjà del cercador de codis aranzelaris que ofereix el Pla Cameral per mitjà de la següent web: www.camaras.org/comext/buscador.html.

Un cop identificat el codi aranzelari, els aranzels poden trobar-se per mitjà de la pàgina Market Access Database http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm, on també s’hi poden consultar tots els requisits documentals per exportar un determinat producte comunitari (europeu), a qualsevol país del món.

Podem trobar aquesta documentació en els apartats “Tariffs” i “Procedures and Formalities”. Per tal de trobar-hi l’aranzel del producte, s’ha d’introduir el país de destinació i el TARIC oportú. En ocasions, pot aparèixer només la columna MFN (Most Favoured Nations), això implica que aquest país no disposa d’un Acord Preferencial amb la Unió Europea. En cas de disposar-ne, apareixeria una columna encapçalada per EU, en la qual els aranzels serien notablement inferiors.

Per concloure, esmentar que, la identificació correcte del TARIC és obligació de l’exportador, i per tant, en cas de tenir dubtes sobre l’elecció del codi, és recomanable preguntar directament al departament de duanes i impostos especials de l’agencia tributaria.

És de gran importància fer una bona identificació, no només perquè aquesta ajuda a determinar els aranzels que haurà de pagar l’importador, sinó també perquè determina els requisits per a poder importar i exportar el producte.

A més a més, s’ha de tenir en compte que, si s’identifica la partida aranzelària erròniament, aquesta pot donar lloc a sancions, liquidacions complementàries d’impostos i fins i tot, arribar a impedir una importació, obligant així a la destrucció de la mercaderia o al seu retorn a origen, amb els costos que això suposaria.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Nova convocatòria de subvencions per a la contractació de majors de 45 anys

Next Story

6 consells per a escoltar de forma efectiva

Latest from Competitivitat