/

6 consells per a escoltar de forma efectiva

Escoltar de forma efectiva és una d’aquestes habilitats que les persones pensem que fem correctament sense necessitar de cap entrenament. Tot i això, els estudis assenyalen que a l’hora d’escoltar a altres persones l’efectivitat amb què ho fem és tan sols del 25%, és a dir, que ens perdem el 75% del total del missatge.

Actualment, on el nostre entorn és ple de sorolls i impactes, ser capaç d’escoltar de manera efectiva es reconeix com una habilitat que tot professional hauria de tenir

Una escolta més eficient ens ajudarà, entre altres coses, a generar més empatia i a millorar la nostra capacitat de resolució de conflictes, millorar la nostre connexió social o a generar confiança entre els nostres equips.

I com podem arribar a millorar la nostra capacitat d’escoltar?

Centra el focus en la conversa

Decidir posar els nostres assumptes, prejudicis, … a banda i enfocar-se en comprendre i escoltar l’altra persona és el primer i més difícil pas. Cal mantenir-se enfocat i no divagar.

Manté un llenguatge corporal i contacte visual correcte

Per mantenir un llenguatge corporal correcte en una conversa cal fugir del “llenguatge corporal tancat” que molt sovint fem quan creuem les mans, els braços i / o les cames. Està comprovat que el contacte visual entre dues persones genera una sensació de confiança i relaxació. No obstant això, perquè aquest no resulti incòmode, és recomanable no fixar directament la vista als ulls de l’altra persona per massa temps.

Realitza preguntes obertes

Una pregunta tancada és aquella per al qual la resposta és un “si” o un “no.” Per contra, les preguntes obertes són aquelles en què les persones hem de elaborar les nostres respostes i usar diversos enunciats per contestar. Fes sevir sovint el què, com, per què,..  ja que et portaran a descobrir els punts de vista i sentiments dels altres.

Sigues empàtic

Escoltar per comprendre sembla fàcil, però molt sovint escoltem més amb la intenció de dir el que volem dir en lloc de tractar de comprendre el que l’altra persona està dient. Per arribar a entendre, cal fer l’esforç d’escoltar amb la intenció de comprendre i de posar-nos en la situació de l’altre persona.

“Escolta” també el llenguatge corporal

La comunicació humana flueix de tal manera que només el 7% del que es transmet és per la via de les paraules que es diuen i el 93% pel llenguatge corporal (Entonació de la veu i postures corporals). És per això que hem de “escoltar” els missatges enviats a través del llenguatge corporal. Perdre de vista el llenguatge corporal significa perdre gran part del missatge realment enviat.

Per acabar…

… Utilitza algunes tècniques que t’ajudaran en la conversa per estimular al teu interlocutor a expressar-se amb interlocucions com ara: “entenc…”, “això és interessant …” i reformula les seves idees per garantir la comprensió com ara amb expressions com “si no he entès malament…”, “és a dir que…”,…

Amb una mica de pràctica aconseguiràs millorar un element sovint oblidat, però clau de la comunicació

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Sabeu com identificar l’aranzel d’un producte a exportar?

Next Story

Adblock: Creixent bloqueig d’anuncis online, i alternatives

Latest from Competitivitat