/

Com a pime, puc fer publicitat? (Part 1: Publicitat offline)

Publicitat offline

Com a pime podem tenir una percepció de la publicitat que ens queda molt lluny, entesa a primer cop d’ull com un anunci a televisió o una gran tanca a la carretera – publicitat offline.

Però no ha de ser necessàriament una inversió extraordinària que no ens podem permetre, i menys ara amb la digitalització, o la cultura de la col·laboració, on sorgeixen milers de possibilitats ben assequibles.

De manera que la pregunta resta contestada: com a pime, sí ens podem permetre fer publicitat amb pressupostos ben justos. Això sí, hem de pensar què és el que més convé segons la nostra tipologia de negoci i usuaris.

(Veure post: L’ABC de les empreses a les xarxes socials, on el primer que plantejàvem era sí i com hi havíem de ser presents).

Com amb tot, aquí també partim d’un anàlisi previ d’estratègia; no fer les coses perquè sí, sinó pensar abans qui som, què volem i on / a qui volem arribar.

En aquest primer capítol mirem de pensar en termes tradicionals offline. En clau de pime podem mirar d’acotar el territori i/o el públic on volem exposar-nos i els mitjans disponibles per a fer-ho:

  • Podem patrocinar a un equip d’esports local i que el nostre logotip i missatge aparegui a la samarreta oficial de joc. A més de tenir una pancarta permanent al camp de joc.
  • Realitzar un intercanvi: per exemple una empresa de fabricació de pinso regalar matèria prima a granges o veterinaris a canvi de que aquestes les recomanin i mostrin la seva marca a les seves seus. Inclús fer-ho amb l’associació de ramaders i rebre a canvi visualització a través dels seus associats.
  • Podem anunciar-nos a la revista de barri o del municipi, o bé posar un anunci o aparèixer al directori d’empreses col·laboradores de la festa major local.Publicitat offline
  • Aconseguir que la tele o ràdio local et faci una entrevista o una menció en un programa específic. Potser una campanya de falques a nivell local és molt més assequible del que imagines.
  • Fer una campanya concreta de cartelleria a botigues per anunciar un esdeveniment especial, jornada o acte que volem organitzar.
  • Deixar notes a taulers d’anuncis gratuïts d’ajuntaments, associacions, centres cívics, biblioteques, llocs de networking o coworking, …
  • Has pensat com ha de ser i què ha de dir de tu i el teu negoci la simple targeta de visita?
  • Repartir fulletons o deixar-los a l’abast del públic a botigues o negocis amb qui podem crear complicitats o aprofitar sinergies.

Has pensat en serigrafiar el cotxe d’empresa amb la teva marca, missatge què fas i dades de contactes? I en imprimir uns adhesius i regalar-los als clients perquè se’ls posin a la moto o casc? Regalar bolígrafs amb l’adreça de la teva web? Com és la senyalització del teu negoci o despatx? Ets prou visible i et fa publicitat? …

I si ets soci de PIMEC, com pots ser-ho d’un altre gremi o associació, has explorat les oportunitats? Sortir a la revista corporativa, que et facin un vídeo de cas d’èxit i en facin difusió a través dels seus mitjans, patrocinar un acte, una jornada, un curs, oferir descomptes a la resta d’associats, … PREGUNTA!

Sempre que pensem que té sentit i en podem trobar un retorn, a vegades de manera gratuïta, a vegades amb intercanvis, i altres per pressupostos de 100 a 1.000€ podem fer aquest tipus d’accions publicitàries.

La pega de la publicitat offline és que és molt difícil de mesurar-ne el resultat o el retorn de la inversió. Però estar atent a les analítiques de la web quan realitzem una acció concreta, per si de cas hem rebut un tràfic extra, o bé afegir un codi promocional per obtenir un descompte són eines de mesura ben útils.

I en tot cas, reflexionar què fem i com ens mostrem offline, sempre ajudarà.

Per a la pròxima, mirarem les opcions publicitàries online.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’obligació del registre horari, un sistema obsolet que augmentarà la burocràcia

Next Story

Comunicació interna, indispensable tant per l’empleat com per al client

Latest from Competitivitat