Fa uns dies vaig tenir ocasió de veure el documental de 2015 “Steve Jobs: The Man in the Machine”, i aturada en la reflexió del perquè els productes de Apple són els més apreciats del món – què cal fer per crear un producte que enamori -, vaig continuar amb la pel·lícula biogràfica “Jobs” (2013) i altres recerques a internet.
Apple apareix a la llista Forbes 2017 en el primer lloc del ranking mundial de marques més valorades, per sobre de Google, Microsoft o Facebook. Per si algú encara no s’ha cregut això de la transformació digital, destacar el fet no casual que les marques tecnològiques ocupen 6 dels 10 primers llocs.
Independentment de l’efecte Steve Jobs, com a personatge controvertit o no, convertit en mite, llegenda o heroïna mundial per la seva visió i evident contribució a la construcció d’una marca que sembla indestructible, podem parar-nos a resumir les que semblen poden ser les claus de l’èxit dels productes Apple.
Les claus per poden ajudar a crear un producte que enamori
1) Missió, visió, estratègia i objectius de la companyia clars i inalterables. La filosofia de la companyia està tant consolidada que impregna tot el procés de creació, producció, promoció i comercialització.
Ho podríem batejar com a: Coherència global. Això és evident que ajuda al posicionament d’una marca des del moment en que transmet consistència, seguretat, i no emana distorcions ni confusions. Des d’aquest punt de vista, i agradi o no, com a mínim es presenta com una marca amb una personalitat implacable, fiable i lleial a ella mateixa.
2) Pensar diferent; “Think different”. Pensar que tot és possible, i que per aconseguir coses diferents, s’han de fer coses diferents. I arriscar-s’hi sense por a equivocar-se.
Que els ordinadors o dispositius electrònics poden ser estèticament bonics, rodons i de colors; que fins i tot poden ser aparells amables i que enamoren. I que sempre es poden millorar, i s’ha de buscar la millora constant.
No menysprear els rebels, els inadaptats, els esvalotadors, els que veuen les coses de manera diferent, deia Jobs.
Les persones que estan prou boges com per pensar que poden canviar el món, són les que realment ho fan.
3) L’anterior punt enllança amb la perseverància. Ho hem escoltat moltes vegades, l’èxit dels negocis està lluny de la sort o la casualitat; la constància i la tenacitat són majoritàriament els ingredients clau.
Crec que si fas alguna cosa i resulta ser bastant bona, el següent pas seria passar a fer una cosa meravellosa. No romandre en la satisfacció inicial massa temps; Només esbrinar què ve ara.
No vam ser els primers en aquesta festa, però els nostre objectiu és ser els millors.
4) La voluntat de servei. La voluntat de crear productes que siguin realment útils i aportin certament una millora en les vides de les persones. Humanitzar la tecnologia per fer-la, no només valorada i apreciada, sinó un pas mes enllà: atractiva i estimada.
Connectar amb les persones que han de ser les teves consumidores; projectar proximitat, oferir un somni fet realitat, emocionar, aportar solucions, demostrar-los que penses en ells, que la teva voluntat és ser útil i donar-los servei de valor per sobre de qualsevol altra cosa.
Oferir no només un processador de textos “pelat”, sinó una gamma de tipografies per poder escollir la que més ens agradi.
El disseny no és només l’aparença, el disseny és com funciona.
No es tracta de simpatitzar amb els productes Apple, ni tant sols amb la marca si no volem. En tot cas analitzar el seu cas d’èxit. Si convertir els nostres petits negocis en tant sols l’ombra d’un Apple ens pot semblar una quimera, seguir algunes de les seves pautes potser pot fer-nos la diferència, per, com a mínim, voler fer les coses millor, i, d’aquí, a fer les coses millor.
I tu, com m’enamores?