Comença a haver-hi força literatura al voltant dels nous professionals que s’incorporen al mercat de treball, i de com abordar el lideratge davant una generació amb valors i prioritats tan diferents als de les seves generacions precedents. Ens referim a la figura del nou líder millennial.
En aquest sentit, es parla de la importància de tenir en compte aquesta generació que es caracteritza per la seva alta vinculació amb la tecnologia, fent d’aquesta la seva principal eina de comunicació i treball, així com per la seva consciència social, amb un estil de treball que destaca per l’autoexigència, la impaciència, la capacitat multitasking, i la passió per allò que fan.
https://www.pimealdia.org/millennials-nova-generacio-mercat-laboral/
Això ha portat a replantejar les polítiques de captació i retenció de persones a les nostres organitzacions, així com a canviar l’estil de lideratge per facilitar la seva integració i la gestió de la “convivència” multigeneracional.
Tanmateix, i si ajustem la mirada al curt o mig termini, ens cal preguntar-nos també com serà el nou líder sorgit d’aquesta generació, i quins reptes es plantejaran a les empreses a mesura que se’ls vagi cedint la direcció de les mateixes. Si prenem com a punt de referència l’anàlisi de les seves preferències, valors i expectatives, podem concloure que el nou líder millennial posarà les seves prioritats en 8 punts clau.
Els 8 punts clau de les prioritats del nou líder millennial
- Sense jerarquies. Al contrari que en les anteriors generacions, prefereixen el treball cooperatiu, sense nivells jeràrquics ni posicions estàtiques.
- Ambient de treball col·laboratiu, caracteritzat per la comunicació oberta i l’intercanvi d’idees orientades a la innovació.
- Estil transformacional i influent. Visió per canviar les coses més enllà de la pròpia missió de l’empresa. Tanmateix la seva seguretat i determinació en les seves opinions, pot resultar en posicionaments dominants.
- Emprenedor, amb desig de canviar les coses i incorporar estratègies innovadores. Tanmateix, la tolerància al fracàs acostuma a ser baixa, el que pot generar-los problemes en la seva gestió i conduir-los a un canvi de projecte professional.
- Flexibilitat en les condicions de treball, apostant per un millor equilibri entre treball i vida personal.
- Els espais de treball que proposen són físicament senzills i econòmicament sostenibles. De la mateixa manera que aposten per l’estalvi de temps, fan el mateix amb l’espai.
- Innovador, valora estar envoltat de persones creatives, comunicatives i socialment responsables.
- Millora contínua. El nou professional té inquietud per desenvolupar noves habilitats i coneixements tècnics com a clau per avançar, això sí, fugint de les metodologies clàssiques de formació taula-cadira-llibre. Les substitueixen per modalitats on-line i tutoria o mentoratge.
En general, diversos estudis conclouen que els professionals millennials, aporten unes competències tècniques de gran valor afegir pel sistema productiu, tanmateix, en el seu camí cap al lideratge, se’ns presenta el repte de preparar-los en el necessari desenvolupament de les seves competències soft per tal d’esdevenir els líders que necessiten el nostre futur.