/

Com donar valor a la teva marca?

Tens la confiança que cada missatge i l’experiència que els clients tenen amb la teva organització deixa una impressió positiva? La resposta, des del meu punt de vista professional, és que el desenvolupament d’una comunicació integrada dins la teva empresa et donarà precisament això. També millorarà la teva reputació i el valor de la teva marca empresarial. Pensa que és essencial per al teu negoci i, tot i que no és una tasca senzilla, et reportarà grans resultats.

La construcció de la capacitat de comunicació estratègica requereix d’una sòlida base estratègica, un conjunt adequat d’eines, un procés de desenvolupament i, per suposat, un equip de professionals per a fer-lo realitat.

Hi ha organitzacions que consideren la comunicació com un recurs o un facilitador d’un procés, en canvi, la comunicació s’ha de veure com un imperatiu estratègic per a l’alt rendiment i el creixement. Els líders han de preparar el terreny per donar la màxima importància a la comunicació, amb una missió clara, una declaració de propòsits i objectius que transmetin els beneficis que una comunicació integrada portarà a la teva organització.

Els beneficis obvis són que comunicar de manera més eficaç estalvia temps i diners. Però encara hi ha més, dins el primer any de transformació de la teva capacitat de comunicació i del teu negoci amb aquesta manera nova de pensar caldrà que posis èmfasi en l’alineació i la millora de decisions amb el teu equip directiu. Aquest fet, la unitat i cohesió, seran el pilar sobre el que s’ha de sustentar una sòlida base estratègica.

 

Però, has de tenir en compte que la gestió de les comunicacions d’una manera integrada o de tot el sistema requerirà un nou conjunt de comportaments en tots els nivells de la teva companyia i hauràs d’aplicar les normes i tots els esforços en la comunicació.

Els beneficis obvis són que comunicar de manera més eficaç estalvia temps i diners.

I quines són les eines necessàries?

Caldrà que creïs el conjunt d’eines que guien la planificació i l’esforç creatiu del teu equip intern i dels teus socis externs. Jo et recomano començar amb una eina de mapeig i un model que defineixi els missatges i experiències que vols crear, els mitjans de comunicació que s’utilitzarien per crear-los i el que necessita la gent per arribar al teu negoci.

Per a completar aquestes eines és recomanable un Pla de Categoria, que capturarà les decisions sobre la naturalesa dels diferents missatges corporatius i de producte. En altres paraules, la raó per la qual el consumidor ha de comprar el teu producte o servei. A més, les teves comunicacions requeriran de canals per avaluar les fortaleses i debilitats dels canals alternatius per al lliurament del teu missatge (recorda el DAFO del meu primer post). Per exemple, és possible afavorir als mitjans de comunicació digitals sobre els mitjans tradicionals, si vols arribar a un públic més jove.

Quin públic et convé? Com arribaràs a ell?

Per a respondre aquestes preguntes hauràs de fer un Pla d’Audiència, que es permetrà identificar els sectors més pròxims a tu i com els podràs fer arribar el teu missatge – siguin consumidors, inversors, etc –.

D’aquesta manera podràs planificar i mesurar de forma explícita per a ells, garantint així la personalització i especificitat. I és que els plans de comunicació, juntament amb calendaris,et donaran una visió general de les iniciatives corporatives i de màrqueting, vital per a una bona coordinació

I quins són els beneficis de la planificació integrada? En primer lloc, una major capacitat per a resoldre conflictes, seguit per una major capacitat per aprofitar les oportunitats de combinar els esforços d’impacte acumulatiu i, finalment, un augment de la capacitat de generar un major retorn de la inversió.

1

La planificació ha de ser recolzada, també, per un conjunt d’eines d’estàndards de comunicació que estableixen l’estàndard per a l’excel·lència creativa de tots els membres de l’equip, independentment de la seva ubicació o funció, i amb independència de si tenen la responsabilitat de la comunicació interna o externa.

Pensa que les eines poden variar en funció de la mida de la seva organització, el grau en què la gestió de marca es materialitza en les decisions que pren, i el nombre de persones que estan realment involucrades en el desenvolupament de les comunicacions. Cada membre de la teva empresa es comunica i els clients també.

Ara bé, la planificació i les eines per si soles no garanteixen els millors resultats. Serà necessari un procés de desenvolupament que abraci a tota l’empresa per assegurar-te que cada iniciativa està en blanc, tens un bon començament i es revisa en els punts clau en el seu desenvolupament.

Durant el procés es podran prendre iniciatives departamentals i projectes individuals que poden beneficiar el procés de desenvolupament de les comunicacions i el llançament disciplinat, fent que durant el procés els participants se l’acabin sentint com a propi.

Aquest Pla de Desenvolupament ha d’incloure l’aprovació del pla, la iniciació de projectes, el desenvolupament de conceptes, el desenvolupament creatiu i de producció i la distribució, requisits de pressupost, la governabilitat i el rendiment. Això et permetrà donar prioritat als esforços, fidelitat a la seva estratègia i reducció dels costos mitjançant la reducció d’esforços.

El procés i les eines t’atorgaran a tu i al teu equip un bon ambient de treball conjunt, desenvolupant, així, el vostre talent com a professionals de la comunicació i augmentant la teva capacitat de contribuir significativament a l’èxit de l’empresa.

Les persones són la base de tota empresa i un equip de persones amb l’esperit i habilitats adequades treballant conjuntament t’asseguren bona part de l’èxit. Aquest fet em porta a l’exigència final i més important: el muntatge de l’equip adequat amb el coneixement i la passió per fer la feina d’una manera exemplar.

Per començar, has de nomenar a una persona que pugui portar el lideratge de l’equip, que tingui el cor per comprendre l’essència de la companyia i que pugui guiar i motivar als empleats. Dóna-li una posició de nivell executiu per assenyalar la importància d’aquest paper de l’organització. Reclutar nous jugadors i els socis externs que poden portar les noves estratègies, mètodes i tecnologies, i que tenen l’afany de crear comunicacions que faran que la seva empresa orgullosa i ajudar a assolir els seus objectius.

 

Eva Prats

Directora de Comunicació de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

De què parlen quan diuen Marketing Automation?

Next Story

Coneixes les claus de la Selecció de Personal?

Latest from Competitivitat