En un post recent parlàvem de la Wikinomia (conjunció de wiki, del hawaià ‘ràpid’, i economia) com a l’economia basada en la col·laboració, i continuem aquí parlar-ne, per veure exemples de negocis col·laboratius i, com a concepte relacionat, què és l’economia de plataformes.
Plataformes digitals, o economia de plataformes
L’economia de plataformes és la que es basa o la que es crea a partir de les plataformes digitals; és a dir, eines o software a internet desenvolupat a partir de tecnologia digital, que va més enllà del que coneixem com a pàgina web.
Una plataforma inclou elements addicionals a la pàgina web com ara aplicacions, carrets de compres, formularis, convertidors, instàncies d’aprovació i alguna altra solució específica.
Algunes són negocis unidireccionals a l’ús, però la majoria d’elles funciona com a negoci col·laboratiu, on gràcies a la participació massiva dels usuaris, o connexió en xarxa, es crea contingut i/o s’intercanvien, es compren, venen, lloguen, o s’accedeix i comparteix tot tipus d’informació, coneixement, serveis o productes.
“El nou poder és la coordinació entre iguals i la participació massiva per generar canvis” @JeremyHeimans*
*Cofundador i director general de Purpose, una lloc web per a la construcció de moviments i empreses del segle XXI que utilitzen el poder de la participació per canviar el món. Amb Henry Timms, Jeremy és coautor del llibre New Power: How Power Works in Our Hyperconnected World – i How to Make It Work for You.
Es tracta d’una nova manera d’organitzar l’activitat econòmica, que com a nova, encara pateix certs buits, sobretot en l’aspecte legal de regulació de les plataformes, però als quals poc a poc s’hi van trobant solucions, com establir una normativa local, o el desenvolupament de Governances i ètiques de comportament des les pròpies plataformes.
Noves oportunitats de negoci
L’economia de plataformes sorgeix com a una nova oportunitat de negoci, i a més: sostenible, i que fonamenta valors com el consum responsable, la confiança (entre desconeguts), el reforçament de vincles entre comunitats, o barris… Es basa en una xarxa d’individus i comunitats connectades d’igual a igual (P2P, de l’anglès peer-to-peer), en contraposició a les institucions centralitzades, i canvia conceptes com la temporalitat o la propietat.
A partir de les plataformes neixen i es creen serveis i empreses complementàries; nous serveis per assessorar els nous projectes si la pròpia plataforma no ho fa. Per exemple, Go-popup és una plataforma per oferir i demandar espais de lloguer per a esdeveniments efímers. Un servei complementari per als propietaris és la gestió dels mateixos espais, administració, neteja, etc.
Exemples de tots els colors: objectes, roba, cotxes, finançament, locals…
- Lendi és una plataforma, nascuda a Barcelona, de préstec d’objectes entre persones del mateix barri; l’exemple clàssic seria demanar el “taladro” o una escala d’una estona o un parell de dies. Posa en contacte veïns que necessiten un objecte, i els que els hi poden deixar (tenda de campanya, cadireta de nen, etc.).
- Socialcar, també nascuda a Barcelona, és ja el número 1 de lloguer de vehicles particulars a Espanya.
- Verkami, és una plataforma de crowdfunding* “creatiu, compromès i de qualitat” com ells mateixos es defineixen. Una manera senzilla de finançar projectes de manera col·lativa. *El micromecenatge, crowdfunding o finançament col·lectiu, és un mecanisme col·laboratiu de finançament de projectes. Prescindeix de la tradicional intermediació financera, i consisteix a posar en contacte promotors de projectes que demanen fons mitjançant l’emissió de valors i participacions socials o mitjançant la sol·licitud de préstecs, amb inversors o oferents de fons que busquen en la inversió un rendiment.
- A Chicfy podem vendre i comprar roba de segona mà en bon estat, i ja s’autoanomenen com el mercat de roba més gran d’Espanya.
- Go-popup posa en contacte propietaris de locals i usuaris que necessiten un lloguer esporàdic per a botigues pop-up o altres esdeveniments efímers.
A aquesta web hi ha un directori de negocis col·laboratius a Espanya.
Si convertir-nos en emprenedors i tenir una idea de plataforma digital amb futur, en podem veure una muntanya, potser sí que resulta que tenim un negoci que, re-dirigit o transformat, pot convertir-se en un servei o producte complementari de les ja existents. Hi pensem?