Noves tendències: Què és la Wikinomia?

Wikinomia
Wikinomia

La Revolució Digital que vivim actualment ens porta canvis socials, econòmics, tecnològics i d’altres, i, amb ells, noves maneres de treballar o nous conceptes com la Wikinomia, de la qual potser has sentit a parlar. Però què és la Wikinomia?

Wikinomia; Models de negoci col·laboratiu

La Wikinomia és un concepte que es refereix a la col·laboració massiva; un terme que descriu els efectes d’una àmplia col·laboració i de la participació dels usuaris al mercat. És a dir, l’economia de col·laboració, o basada en la col·laboració.

Estem rodejats, i cada cop més, d’exemples pràctics de negocis col·laboratius –Wallapop, Airbnb o Blablabla Car en són alguns dels més coneguts–, i no és casualitat que soWikinomiargeixin ara amb tanta força. Quan va néixer la World Wide Web (www, als anys 90), es va convertir en la primera experiència comunitària massiva, i partir d’aquí tot ha anat evolucionant per afavorir i acostumar-nos, o per escollir, aquesta nova manera de

Els col·laboradors, des de qualsevol lloc, tenen la capacitat de resoldre problemes i produir resultats a través de la saviesa col·lectiva.

Aprofitar l’onada de la Comunitat

El terme Wikinomia va ser introduït per Don Tapscott i Anthony D. Williams en el llibre Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything, que ha estat traduït a més de 25 idiomes. Don Tapscott és una de les principals autoritats mundials en innovació i en l’impacte de la tecnologia en l’empresa i la societat, i una coneguda cita seva diu:

Mentre que les jerarquies encara no desapareixen, els profunds canvis que vivim en la tecnologia, la demografia i l’economia global estan donant lloc a nous i poderosos models basats en la comunitat, la col·laboració i l’autoorganització, més que en la jerarquia i el control.

I és que alguns líders empresarials poden trobar la perspectiva d’aquest tipus d’obertura més aviat aterridora, però l’experiència ens porta a pensar que aprofitar la nova onada de comunitat és el camí del futur.

L’ús de les plataformes digitals, aplicació pràctica de l’economia de col·laboració o Wikinomia (de les quals parlarem en un pròxim post), implica un nou comportament entre les persones: es genera confiança en la idea, en la plataforma en si i en els altres usuaris; és a dir, a través de les plataformes som capaços de generar confiança entre desconeguts, i això canvia les regles de joc de la societat.

Nous models de negoci

Ja fa temps que, com a usuaris, compartim massivament per internet; amb la Wikinomia fem un pas més; ja no es tracta, només, de llegir o escriure blogs, de connectar-se o descarregar-se vídeos. Això es converteix en una nova forma de producció. Si s’ha pogut crear l’enciclopèdia més gran mai imaginada, en dotzenes d’idiomes, en temps real i de quali

Wikinomia
Don Tapscott

tat –Viquipèdia–, basada en la col·laboració, quantes coses més no es poden fer?

Des del punt de vista dels negocis, encara costa una mica aquest concepte de compartir/col·laborar amb tercers; tendim a pensar que ens copiaran, que ens robaran la idea… En l’àmbit de la Wikinomia, hem de partir d’una mentalitat molt diferent sobre com dirigir l’estratègia d’una empresa.

Hem de pensar més en termes de companys i col·laboradors amb qui poder sumar i aportar un valor extra al nostre negoci, més que en termes de jerarquia. És un gran canvi, però és un canvi de futur.

En un pròxim post veurem exemples de negocis col·laboratius que ens poden inspirar per, en tot cas, fer-nos reflexionar sobre com aprofitar aquesta onada de la comunitat per als nostres propis negocis.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Sorbos, la canya de sucre original i sostenible

Next Story

Quines són les obligacions lingüístiques de les empreses?

Latest from ODS i RSC