/

Estratègia empresarial a l’era digital

Estratègia empresarial
Estratègia empresarial

L’estratègia empresarial és una metodologia que es desenvolupa des de la dècada dels 80, i que cada vegada compta amb més estudis, estructura i eines. No és nova, i com a concepte, no varia en l’actual era digital.

Definir l’estratègia de la nostra empresa no només segueix sent vàlid, sinó necessari, també, a l’era digital. No canvia el procés en si, només l’entorn i els recursos.

Recordem en què consisteix l’estratègia empresarial

Qualsevol negoci necessita tenir ben clares la seva visió, missió i objectius a curt i llarg termini. Un cop això és clar, l’estratègia empresarial és la definició d’un pla d’accions per assolir aquests objectius, tenint en consideració la capacitat i els recursos (humans, financers, físics i tecnològics) amb què compta.

Estratègia empresarialL’estratègia empresarial és el procediment o l’esborrany del que hem de fer per aconseguir el que volem, i les accions que això comporta.

Si, per exemple, la nostra empresa de producció de cervesa artesana té per objectiu convertir-nos en una empresa Premium on l’excel·lència del producte i servei són els nostres trets característics i diferencials, per definir l’estratègia empresarial a seguir es tracta de respondre a preguntes com:

  • Quin és el valor afegit que ens ha de diferenciar de la competència?
  • Com podem potenciar aquest valor? Què hem de fer per poder-lo transmetre i donar-lo a conèixer?
  • Què volem prioritzar, producte o servei?
  • Quins aspectes de la producció podem millorar?
  • Què hem de canviar del nostre servei al client?
  • Quins seran els àmbits d’actuació del nostre negoci?

Què hem de tenir en compte per a l’era digital?

En el procés de definir la nostra estratègia empresarial, ja hem comentat que hem de tenir en compte l’entorn i els recursos. És en aquest aspecte on l’era digital ens aporta un nou panorama, de manera que haurem d’adaptar la nostra estratègia a aquest nou entorn i als recursos disponibles.

  • Nous hàbits dels clients, demanda de connectivitat i mobilitat
  • Aparició de nova competència i de models de negoci diferents gràcies a la digitalització
  • Augment de l’agilitat, flexibilitat, o automatització ens els processos
  • Segmentació i tendència a la personalització màxima

Aquests factors i d’altres marcaran la nostra nova estratègia, no només per créixer, sinó per assegurar la nostra supervivència al mercat. Caldrà que l’estratègia en l’era digital contempli la innovació i la cerca constant de l’eficiència.

No serveix pensar simplement en la versió digital del nostre producte o servei, sinó que l’adaptació de l’estratègia a les noves circumstàncies actuals ens obliga a qüestionar el nostre model de negoci, fins al punt que sigui necessari reinventar-nos completament.

On podem fallar?

De cara a la definició de l’estratègia empresarial hem de tenir en compte tots els aspectes mencionats; no podem deixar-ne cap de banda, o el resultat serà, com mostra el següent gràfic, una situació de fracàs.

Estratègia empresarial

I tu, ja has adaptat la teva estratègia empresarial a la nova era digital? Compta amb nosaltres per orientar-te i acompanyar-te en el procés!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Disputes en l’empresa familiar

Next Story

Horizon Europe – Preparats per al 2021?

Latest from Competitivitat