Internet de les coses al servei del màrqueting

Internet de les coses al servei del màrqueting
Internet de les coses al servei del màrqueting

Els dispositius de la nostra vida quotidiana, com cotxes, semàfors, llums o neveres s’estan transformant en objectes intel·ligents; ens aporten noves funcionalitats o serveis extres, i obtenen dades del nostre comportament. Són objectes connectats a través d’internet on el màrqueting té un gran camí a fer i grans oportunitats en una relació de “tots guanyem” (win-win). Es tracta de l’internet de les coses al servei del màrqueting.

L’usuari obté valor afegit d’objectes quotidians, i les marques o empreses coneixen molt més al seu públic de manera que li pot oferir productes i serveis personalitzats. 

Internet de les coses (en anglès, Internet of Things, abreviat IoT) es refereix a la interconnexió digital dels objectes quotidians amb internet; xarxa d’objectes de la vida quotidiana connectats entre ells a través d’internet.

Internet de les coses al servei del màrqueting
Internet de les coses al servei del màrqueting

Des de IBM ja s’explicava el IoT al 2010 (vídeo), actualment ja existeixen diversos exemples, i els experts estimen que al 2020 revolucionarà el màrqueting i consistirà en uns 50 bilions d’objectes connectats.

  • Neveres que ens avisen dels productes que són a punt de caducar o connecten amb el supermercat per fer la comanda i que ens la portin a casa.
  • Encendre electrodomèstics a distància; la casa fresca amb l’aire condicionat per quan arribem.
  • Llums intel·ligents que s’encenen sols quan falta il·luminació.
  • Sabatilles d’esport que et diuen kilòmetres recorreguts, ritme, pulsacions, calories cremades, velocitat mitja….

La plataforma de cinema i sèries en streaming més important dels Estats Units i que ja s’ha introduït a Espanya amb força, Netflix, t’ofereix contingut personalitzat segons les pel·lícules que vagis veient. A més, ha creat un mitjó que detecta quan et quedes adormit veient Netflix i pausa la reproducció perquè no et perdis res.

Empreses com Mastercard, amb fortes inversions en desenvolupament i investigació, fan que pagar i comprar amb el smartphone sigui una realitat que s’està estenent a molts altres objectes com rellotges o polseres.

Cada vegada veurem més objectes connectats a la xarxa; sensors incorporats al formigó dels carrers per interpretar el clima; semàfors que es comuniquen de manera dinàmica adaptant-se a la quantitat del tràfic i alhora es comuniquen amb el GPS del nostre cotxe per proposar-nos una ruta més ràpida…

L’objectiu es poder utilitzar la tecnologia per donar un valor afegit i noves funcionalitats a objectes quotidians, convertint-los en intel·ligents de manera que aprenguin el que necessitem i ho facin, i es comuniquin entre sí per oferir informació i instruccions.

Tot això es tradueix en la generació d’una enorme quantitat de dades (Big Data) que permet al màrqueting la personalització i rellevància per al consumidor millorant les seves experiències i per tant el seu engagement o compromís amb la marca o empresa que els ho proporciona.

Les pimes catalanes es caracteritzen per la seva aposta en tecnologia i innovació; i tu, has pensat ja com pots aplicar i aprofitar l’internet de les coses?

p.d. L’internet de les coses converteix als objectes en intel·ligents, smart en anglès, concepte molt utilitzat per definir ciutats que aposten per aquesta realitat, com per exemple: Smartcity Barcelona.

Internet de les coses al servei del màrqueting
Internet de les coses al servei del màrqueting

Articles d’interès: 

  • Vídeo didàctic que explica què és l’internet de les coses (anglès). 
  • Article, una introducció a l’internet de les coses (anglès). 
  • Blog The Box Populi. Internet de las cosas aplicado al marketing. 
  • Blog Cyberclick. La revolución del internet de las cosas y su impacto en el marketing digital. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La conciliació civil com a mecanisme per evitar els plets en la reclamació d’impagaments

Next Story

Saps que pots demanar l’ajornament o fraccionament dels deutes amb Hisenda o la Seguretat Social?

Latest from Innovació