//

Mesures per disminuir la resistència al canvi

Ja sabem com la planificació i la presència d’un expert independent, formen part essencial del procés successori, però hi ha altres aspectes previs a tenir en compte durant la planificació: parlem de com la resistència al canvi pot convertir la successió familiar en un èxit o en un fracàs.

És interessant recordar com Guardiola preparava els partits durant hores fins a trobar la clau que li donava la seguretat que guanyaria el següent partit.

En tot procés successori també existeixen diversos aspectes previs que, igual que feia Guardiola, convindria analitzar si un no vol que el projecte descarrili abans de començar. Es tracta d’alguns factors que podrien ocasionar resistència a la successió. Vegem alguns d’ells:

Factors que podrien ocasionar resistència a la successió

  • Manca d’informació: Comptar amb informació és imprescindible per a l’adequat maneig de certes situacions familiars, a més de ser una arma de coneixement que elimina ambigüitats i confusions dins de les famílies.
  • Factors culturals: Pot existir rebuig a la successió a causa de factors relacionats amb la pròpia idiosincràsia, a l’educació rebuda i de la influència de generacions predecessores.
  • Amenaça al statu quo: Aquesta sensació es deu a la resistència a modificar l’estructura organitzacional en comparació als esquemes, valors, costums i normes arrelats a l’empresa.
  • Retenció de poder: Hi ha la possibilitat que aquells grups que vegin amenaçada la seva posició en l’organització manifestin resistència als mateixos.
  • Clima organitzacional: S’hauran identificar aquells factors que afecten el clima; com més negatiu sigui, més complex serà conduir l’organització cap al model de successió plantejat.
  • Por al fracàs: La incertesa que pot generar-se en el membre de la família es troba latent a causa del temor de no estar segur que el o els successors estiguin preparats per prendre el control de la empresa familiar.

Mesures per disminuir la resistència al canvi

Ara bé, hi ha algunes mesures per disminuir la resistència al canvi després de la implementació del pla de successió, per exemple:

Identificar aquells actors que es resisteixen al canvi i dur a terme un diagnòstic profund sobre les causes que propicien aquesta reacció

Fomentar i impulsar el canvi de manera transparent, informant del procés i pla de successió als diferents implicats

Involucrar tots els actors en la implementació del pla de successió com copartícips del mateix

Al final, com tantes altres coses a la vida, del que es tracta és de relacionar-se amb les persones: posar-se al seu lloc, comprendre-les i valorar-les.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Ni plou, ni plourà! Tenim anticicló per estona: predicció meteorològica del 7 al 13 d’octubre 2017

Next Story

Sentència sobre l’ús personal de missatgeria instantània a la feina

Latest from Competitivitat