Mereixes una segona oportunitat

Tothom es mereix una segona oportunitat per poder tornar a començar, malgrat les circumstàncies econòmiques i empresarials adverses que pugui haver patit o que estigui patint a conseqüència de l’actual crisi causada pel coronavirus.  

Sabem que et pots sentir perdut, desesperat o descoratjat, sense saber amb qui parlar o contactar perquè t’ajudi a tirar endavant i sortir-te’n d’aquesta situació. Si ens permets l’oportunitat, des de la Fundació PIMEC et donem la mà i t’ajudem a poder tenir una segona oportunitat, ja que creiem amb fermesa que tothom se la mereix.  

Fa temps que treballem en aquest sentit, donant suport emocional, acompanyant i ajudant en les gestions i tramitacions necessàries per fer un tancament ordenat de les empreses o aportant els coneixements financers i legals que permetin que els negocis segueixin sent viables. No estàs sol, i nosaltres tampoc, atès que hem ampliat els nostres serveis i tenim el privilegi de poder comptar amb la col·laboració del servei jurídic de PIMEC.    

Si alguna cosa ens demostra la vida, és que dels errors s’aprèn i que, si no fallem de tant en tant, mai entendríem l’èxit perquè el fracàs forma part de l’èxit. És de màxima importància integrar a la nostra societat la cultura de l’error i la segona oportunitat, aprendre a arriscar i dels errors per a créixer com a professionals i com a persones”.  

En paraules del vicepresident de la Fundació PIMEC, José María Torres, comparant la situació legal amb la dels Estats Units, també veiem que a Espanya l’emprenedor que fracassa està estigmatitzat. Tenim una Llei de la Segona Oportunitat de l’any 2015, mentre que als EUA la primera llei és del 1898 perquè el fracàs no està mal vist i s’entén que forma part de l’aprenentatge. Alhora, aquesta llei americana aposta fermament perquè ningú es quedi enrere, ja que és injustificable una societat que deixa a part dels seus membres al marge, sense oportunitats i sense feina, i és per això que crec que toca accelerar i activar l’economia per superar les conseqüències socials i econòmiques d’aquesta crisi. En aquest context, la Llei de la Segona Oportunitat tindrà una gran rellevància, ja que permet a les persones sobreendeutades o insolvents, l’exoneració d’aquests deutes i tenir la possibilitat de tornar a començar. Es tracta d’una mesura que estimula l’esperit emprenedor, tan decisiu per a la generació d’activitat econòmica i la creació d’ocupació.  

L’actual legislació concursal és restrictiva i contribueix de manera notable a l’alentiment de l’activitat econòmica i és per aquest motiu que la transposició de la Directiva Europea 2019/1023 sobre insolvència permetrà resoldre els errors reguladors de la norma vigent, que han estat tan evidents a la pràctica. Sense una exoneració del crèdit públic no hi haurà una veritable segona oportunitat pels empresaris insolvents i això es traduirà en més persones a l’atur i despesa pública.

La segona oportunitat és el millor camí per ajudar a milers de persones que no podran fer front als deutes generats a causa de l’actual pandèmia. Per exemplificar que la segona oportunitat és un fet i que pot portar a l’èxit, vull presentar dos casos:

  • Un empresari dedicat al manteniment de benzineres que el 2018, davant d’una situació empresarial complicada, va decidir afrontar la situació de manera valenta i contactar amb la Fundació PIMEC. Un cop valorada la situació inicial, des de la Fundació vam fer un acompanyament personal, un assessorament econòmic-financer, i el vam posar en contacte amb un dels nostres mentors voluntaris, fet que ha permès que a través d’una reestructuració econòmica i de despeses, l’empresa pogués tirar endavant i estigui, des del 2019, en procés de consolidació, en el que al llarg de 3 anys rep un seguiment de la Fundació i el seu mentor.
  • Una emprenedora que s’ha reinventat durant aquesta crisi gràcies al programa emppersona. Es va posar en contacte amb la Fundació el passat mes de febrer per crear un negoci de representació de signatures notarials en una gestoria, mai abans havia estat autònoma, i la major part de la seva vida laboral havia estat responsable de serveis d’atenció al client. Troba l’oportunitat de comercialitzar màquines d’ozó i desinfecció per a empreses creant “Bioprevención”.

Mercè Jané 
Project manager
Àrea de Sostenibilitat Empresarial – Agenda 2030

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats:

    

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Pimes exemplars en el camp de la Formació Professional

Next Story

L’assegurança de crèdit, un factor clau per a la remuntada

Latest from ODS i RSC