La por al canvi: Per què ens costa sortir de la zona de confort?

Podríem dir que la zona de confort és aquesta zona imaginària on ens trobem còmodes perquè tot ens és familiar i on no hi ha imprevistos. Aquesta zona està formada per un conjunt d’elements que acomodem per evitar córrer riscos i així sentir-nos segurs.

Però a la zona de confort no tot és bo. Dins de la zona de confort també hi ha coses negatives que no ens agraden (una relació de parella, un treball, males costums adquirides, etc.), però que al cap i a la fi ens resulten còmodes i preferim allò de que més val “malo conocido”.

Beneficis al sortir de la zona de confort

Però sortir de la zona de confort ens aporta molts beneficis, tant a nivell personal i professional. Alguns exemples:

  • Estimula el nostre afany de superació. Quan aconseguim sortir i ampliar la nostra zona de confort la satisfacció personal és molt gran i això ens fa anar a més i créixer com a persones.
  • Fomenta el creixement personal. Quan ens adonem que som capaços d’aconseguir allò que ens feia por, resulta una aportació molt valuosa a la nostra personalitat. La càrrega d’experiències ens acompanya en el nostre camí per explorar més enllà de la nostra nova zona de confort.
  • Ens permet aprendre a gestionar els imprevistos. Diem adéu a l’avorrida seguretat de la zona de confort i aprenem milers d’eines per fer front a imprevistos que sorgeixin.
  • Augmenta la seguretat en nosaltres mateixos. Quan un s’enfronta a un repte i el supera creu una mica més en si mateix i això li dóna una injecció de valentia i seguretat per donar el següent pas i així successivament.

Si tota la nostra vida és una zona de confort, quin és el problema? Doncs que ens perdem tot un mon d’oportunitats i experiències noves.

zona-de-confort1L’objectiu és anar expandint poc a poc la nostra zona de confort, de manera que el que en un principi està fora d’ella, en terreny pantanós i que sembla perillós o difícil, acabi amb el temps formant part del repertori de conductes i rutines de la nostra zona de confort.

Raons que ens impedeixen sortir de la nostra zona de confort

Però llavors, què ens impedeix explorar fora la nostra zona de confort? Doncs principalment la por al canvi, però existeixen altres raons per les quals no ho fem:

  • Per hàbit: som animals de costums i organitzem la nostra vida en base a unes rutines, les quals ens costa molt canviar.
  • Per por al fracàs: tenim por de provar coses noves per por d’equivocar-nos.
  • Per mandra: aquelles coses que requereixen una mica d’esforç, ens donen una mandra tremenda, perquè estem molt acomodats.
  • Per manca de seguretat en nosaltres mateixos: quan un dubte de si mateix li costa molt donar un pas endavant, córrer riscos, perquè si li surt malament suposa una punxada en la seva ja baixa autoestima.

Encara et ve de gust quedar-te a la teva zona de confort? Fes una reflexió sobre la teva vida, la teva feina i sobre tu mateix , i veus que hi ha coses que no t’agraden, potser és el moment de fer un pas cap al canvi.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Flueix la comunicació interna a la meva empresa?

Next Story

Oportunitats digitals després de la demonetització a l’Índia

Latest from Competitivitat