/

Com realitzar amb èxit la successió familiar a la següent generació

La successió familiar és un dels elements clau per a la continuació de l’empresa i és imprescindible preparar a les noves generacions per poder traspassar amb èxit, la gestió de la successió familiar, a la següent generació.

Algunes impressions des de la perspectiva de l’empresa familiar

la macroeconomia és la suma de les micros, o el que és el mateix, la suma de l’activitat de les empreses i particulars d’un país. I, com era d’esperar, el fet que el Producte Interior Brut (PIB) estigui creixent a un ritme anual superior al 2,5%, s’està deixant notar en l’activitat de les empreses, i entre elles en lloc destacat les familiars , que donen feina a 6,5 milions de persones i representen el 57% del valor afegit brut.

Malgrat les incerteses polítiques, les empreses familiars han arribat a un nivell rècord de confiança i vuit de cada deu auguren una evolució econòmica positiva en els propers 12 mesos. Aquestes xifres, recollides pel Sisè Baròmetre de l’Empresa Familiar que elabora la consultora KPMG, suposen un salt en l’optimisme dels patrons respecte a l’evolució dels darrers anys.

El 2013, només el 42% pronosticaven una evolució positiva. Després es va passar al 64% el 2014 i al 79% el 2015, per baixar al 70% l’any passat

L’evolució del negoci, clau de l’optimisme

Aquesta nova proporció es fonamenta en raons molt concretes. Els comptes de resultats han millorat sensiblement en una àmplia majoria de les empreses. Una creixent prosperitat en els negocis que es reflecteix en la contractació de personal, el que suposa una lleugera caiguda respecte a anys anteriors, però mostra una tendència que es consolida.

El capítol més revelador és el que afecta la inversió, amb una àmplia majoria d’empresaris que asseguren tenir plans sobre aquest capítol. La taxa de creixement està al voltant del 3%, la mateixa que la de consum de les llars

Principals preocupacions que amenacen l’activitat de les empreses familiars 

Però malgrat l’optimisme generalitzat, les empreses familiars s’enfronten també a un entorn complex que no està exempt de reptes. L’enquesta també recull els principals desafiaments que amenacen l’activitat de les empreses familiars.

Les tres principals preocupacions se centren en la major competència internacional (especialment la procedent de la Xina i de països amb costos laborals més baixos), amb un 51% de les respostes, seguida de la competència per la contractació de personal qualificat (40%) o la disminució de la rendibilitat o dels marges, amb un 32%.

Traspassar la gestió a la següent generació

Garantir la continuïtat de l’empresa familiar durant les següents generacions és un dels majors reptes als quals fan front els propietaris d’aquest tipus de companyies. Encara que moltes prefereixen no opinar per no revelar l’estratègia de futur, en l’edició de 2017 de l’estudi, el 20% dels enquestats estaria valorant traspassar la gestió de l’empresa a la següent generació , un percentatge que duplica al registrat el passat any i que mostra un major interès dels propietaris per passar el testimoni als seus hereus.

Les bones perspectives que aquestes empreses tenen constitueixen una bona notícia, per la seva importància en el teixit empresarial. Són, per tant, un indicador avançat de l’rumb que està prenent el país. Amb tot, convé no pecar d’excés d’optimisme. Si bé és cert que la recuperació i el creixement econòmic són un fet, hi ha factors -la enquesta es va elaborar entre juny i agost-, que poden llastrar a les empreses familiars ia la resta de l’economia.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El préstec participatiu: una via de finançament alternativa

Next Story

Com són avui les empreses del futur?

Latest from Competitivitat