Els danys de l’exuberància irracional

aranzels

Des que l’actual president dels Estats Units es va instal·lar a la Casa Blanca, les principals borses mundials, economies i empreses han hagut d’aprendre a adaptar-se al turbulent i volàtil panorama de les singulars reformes nord-americanes. I és que, tot i que sembli mentida, ja fa més d’un any que Donald Trump va arribar a la presidència després d’unes renyides i polèmiques eleccions. Un any ple de sobresalts per als empresaris no establerts als Estats Units a qui Mr. Trump ja els deixava clar, a l’inici de la seva candidatura, el proteccionisme ferotge a què sotmetria el seu país, exemplificant-ho a través de la mort del Tractat d’Associació Transpacífic (TTP) i del coma induït al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP).

Tot i que també, en relació a la situació d’inestabilitat, hem de trencar una llança a favor de les economies asiàtiques, contra les quals els Estats Units ha iniciat una batalla aranzelària. Acusades de robar sectors industrials i/o comercials o d’abusar de posicions dominants a causa dels seus controvertits avantatges competitius, aquestes economies en auge s’estan trobant amb múltiples barreres per prosperar en els mercats americans. Molt especialment la Xina.

La Xina, genuïnament coneguda per ser més combativa que pal·liativa, no es podia quedar de braços plegats mentre el govern estatunidenc amenaçava amb un aranzel del 25% sobre les importacions del gegant asiàtic, o, dit d’una altra manera, 50.000 milions de dòlars en concepte d’impostos (Gillespie & Horowitz;, 2018). Mentre que les propostes americanes no són més que amonestacions al mercat oriental que hauran de passar per un tediós procés fins a ser vigents i implementades, la Xina ja ha posat solució a aquesta situació d’incertesa mitjançant la implantació de sancions a 128 productes nord-americans (Shane, 2018).

Amb les dades sobre la taula, podríem arribar a la conclusió que, al cap i a la fi, aquesta no és més que un altre estratagema polític d’aquells que ja coneixem prou bé: “molt de renou i poca llana” per crear el camp de cultiu idoni de tensió comercial que, a la llarga, tant acaba afavorint els governs líders. Tot i això, hem de pecar de prudents davant del que pugui succeir: en les batalles comercials tot s’hi val.

Nosaltres, els europeus, estem expectants. És cert que la creixent interconnexió comercial podria veure’s modificada o fins i tot destruïda per l’explosió d’un conflicte duaner, cosa que suposaria enormes turbulències en les diferents economies i balances de pagament. Tot i això, la majoria de països europeus gaudim d’una sèrie de mecanismes que ens emparen, en certa mesura, d’aquest tipus de tensions, com són l’OTAN, el G20, l’OCDE o l’OMC.

Però, i si les creixents amenaces contra el sector industrial europeu fossin certes? Durant aquests primers dies de maig el panorama d’incertesa s’ha accentuat, i se’ns ha concedit una treva fins al juny per arribar a un acord comercial amb els Estats Units. Els líders europeus diuen -i cito textualment- “no negociem amb una pistola al cap”, tot i que, en realitat, no ens quedarà altra opció que ajupir-lo. L’alternativa a la subordinació rau a acceptar la guerra i contraatacar amb aranzels a productes americans (ja es comencen a sentir restriccions a icones ianquis com el suc de taronja de Florida, les motos Harley-Davidson o el Bourbon de Kentucky) (Pérez, 2018). Però aquesta seria una estratègia defensiva que a la cara més liberal de la Unió Europea no li interessa.

Passi el que passi, ara és un bon moment perquè les empreses, sobretot les PIMES, reflexionin sobre on volen anar i de quina manera s’han d’expandir. I, sobretot, tenir sempre presents els dos pilars fonamentals a l’hora d’introduir-se en l’aventura internacional: sostenibilitat i innovació.

Bibliografia

Gillespie, & Horowitz;. (2018). CNN. Obtingut de http://cnnespanol.cnn.com/2018/04/03/impuestos-estados-unidos-productos-china-lista-completa/

Pérez. (2018). El País. Obtingut de https://elpais.com/internacional/2018/04/30/actualidad/1525113799_147318.html

Shane. (2018). CNN. Obtingut de http://cnnespanol.cnn.com/2018/04/02/china-le-responde-a-trump-e-impone-millonarios-aranceles-a-las-exportaciones-de-ee-uu/

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Coneixes les teves obligacions en matèria d’igualtat?

Next Story

La UE legisla sobre les pràctiques comercials de les plataformes digitals

Latest from Competitivitat