Lideratge empresarial: no lideris com un robot

El lideratge empresarial és un tema molt interessant. Al llarg de la nostra experiència professional escoltem i veiem al nostre voltant a tots dient-nos: “No sap liderar”, “El bon líder ha de ser…”, “Per liderar s’ha de saber…”, entre d’altres projeccions.

https://www.pimealdia.org/auto-lideratge-comenca-a-ser-un-bon-lider/

Existeixen per a tot arreu els projectes de líder, els consellers i assessors diferents que, si bé donen arguments i idees, no es comprometen. Cert és que qui ha d’actuar de veritat i ser líder real, moltes vegades no sap per on començar.

El que sí podem certificar és que el líder es troba en soledat. Coneix bé la teoria, però desconeix la forma de posar-la en pràctica, doncs cada decisió té unes circumstàncies i paràmetres concrets.

Conèixer els límits, ser observador i humil són trets identificatius del líder autèntic. La humilitat ens permet discernir aconteixements i no deixar de costat cap font d’orientació

Origen de les facultats del líder

Les facultats del líder provenen quasi sempre de dues experiències:

 Les que provenen de la seva pròpia vida, de les seves experiències personals, ser una persona habituada a les decisions, a solucionar problemes, dóna un punt fort a la personalitat de qui ha de prendre decisions.

L’experiència que prové de la seva formació, una bona formació canalitza i ordena les facultats intrínseques i experiències i dóna professionalitat.

Facultats intrínseques que pertanyen al líder

A títol d’exemple les facultats intrínseques que pertanyen al líder:

  • Serenitat
  • Convicció
  • Paciència

Ser líder és decidir, i decidir és pensar, interpretar adequadament tots i cadascun dels aconteixements i personatges que apareixen en la situació.

Observar que cada fet que passa té doble lectura, la cara i la creu, saber utilitzar segons correspongui una cara o altra de la situació és saber liderar. Reconèixer l’error (és de savis es diu)  i reconduir-lo forma part de la naturalesa del líder.

Saber identificar a les persones que col·laboren amb el líder, conèixer les seves aptituds i emplear-los en la consecució del fi, és una altra de les habilitats del líder. Guanyar-se el respecte i admiració dels seus col·laboradors, també ho és.

Decidir i decidir bé és liderar. No és ser perfecte però sí ser coherent, escoltar els signes i aconteixements, saber interpretar-los i actuar en conseqüència. La lectura dels fets ens permet esbrinar quin és el següent pas, dominar els temps. Això ja ho fem a la nostra vida personal i ja desde petits segur que tots tenim experiències en les que hem hagut de pensar, decidir i actuar.

https://www.pimealdia.org/lideratge-emocional-compte-resultats-emocional/

Pensa en quins moments vas haver de fer-ho, quin resultat vas obtenir (positiu o negatiu) i una bona pregunta per quan decideixis liderar, i més en aquests temps tant volàtils és: Quina empremta deixaràs? Què diran del teu lideratge en un futur? Anota-ho i començaràs a escriure el teu estil de lideratge.

Com deia Kipling:

“…Si pots mantenir el cap en el seu lloc quan tots al teu voltant l’han perdut i et culpen a tu.

…Si pots seguir creient en tu mateix quan tots dubten de tu, però també acceptes que tinguin dubtes.

… Si pots esperar i no cansar-te de l’espera…”

Teu es el món…”

Silvia Roca, Directora regional Lee Hecht Harrison

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Gestió de la comunicació en temps de crisi

Next Story

La necessitat i conveniència de sistemes complementaris al crèdit bancari

Latest from Competitivitat