La gamificació és un terme relativament nou encara, però que cada cop és més utilitzat per aplicacions ben diverses. Aquesta emergent pràctica empresarial consisteix en l’ús d’elements de joc i tècniques de disseny de videojocs en un context no lúdic. És a dir, utilitzar la tecnologia i els recursos dels jocs per a traslladar aquestes experiències a d’altres àmbits com poden ser el màrqueting, recursos humans, salut, formació, etc. Com apliquem la gamificació als Recursos Humans?
En aquests àmbits gamificats l’objectiu o la finalitat no és el joc. El joc és el mitjà, mai és la finalitat. Aquesta és la gran diferència respecte als videojocs.
Amb la gamificació, la tecnologia del joc s’utilitza com a motivació per aconseguir un propòsit que va més enllà de l’experiència del joc en si; ja sigui el compromís de clients, millora de la productivitat dins l’empresa, canvi d’hàbits de grups socials, millora de les competències professionals, etc.
Aplicar programes de gamificació a l’empresa té molts avantatges. I cada vegada són més les organitzacions que decideixen implementar aquestes tècniques del joc per millorar la productivitat i la competitivitat de les seves plantilles.
Beneficis d’utilitzar la gamificació en els Recursos Humans
Millora la productivitat. Sens dubte, sabem que som més productius com més motivats estiguem en els nostres llocs de treball. Utilitzar dinàmiques de joc per augmentar les habilitats dels empleats provoca un augment de la productivitat com a conseqüència de generar un ambient relaxat i de col·laboració.
Augmenta la motivació. La gamificació utilitza un sistema d’èxits, recompenses i metes, que fomenten la motivació de l’empleat i, per tant, milloren la productivitat de tota una organització. Implementar productes gamificats fa que creixi la satisfacció de l’empleat i també el seu rendiment.
Fomenta la creativitat. Hi ha grans empreses, moltes de les més reconegudes a nivell tecnològic, que dediquen gran part de la jornada laboral dels seus empleats a fomentar la creativitat mitjançant activitats de caràcter lúdic. Mitjançant la participació dels treballadors en aquest tipus de programes augmenta la creativitat i el compromís.
Enforteix els processos de formació. Els departaments de Recursos Humans, encarregats normalment d’implementar les tècniques gamificades per a la formació de les plantilles, veuen reconegut el seu esforç a través del retorn que reben dels empleats, qui adquireixen un major compromís amb l’organització i augmenten el seu sentiment de pertinença a l’equip i els nivells de comunicació.
Millora la innovació. La gamificació a l’empresa permet introduir la innovació en la nostra organització, un altre dels aspectes fonamentals per conduir un projecte a l’èxit. El “game-based learning” per al desenvolupament d’habilitats és una tendència en augment pel creixement potencial del negoci i l’empleat.
En conclusió, la gamificació es dóna en aquelles circumstàncies en què es combinen elements de joc, tecnologia i tècniques de disseny de jocs per crear experiències que tenen un propòsit o objectiu que va més enllà del propi joc en si. Aquesta nova tendència és cada vegada demana més professionals qualificats.