/

Per què se’n parla tant i és tan important el blockchain?

Blockchain
Blockchain

Ja a finals de 2016, mencionàvem el blockchain com una de les tendències tecnològiques del 2017 dins el concepte de la Transformació Digital. De fet, la cadena de blocs més coneguda, el Bitcoin (cryptomoneda o diners electrònics), es va llançar el 2009, i des d’aleshores, aquesta tecnologia no ha fet més que créixer i desenvolupar-se de tal manera que ja no hi ha dubte serà el futur d’internet i el que marcarà una nova manera de fer, també als negocis.

Però de totes les noves tecnologies – internet de les coses, big data, etc. -, el blockchain és encara la gran desconeguda.

És cert que té el poder de canviar el món tal com el coneixem? Com afecta tot això al teixit empresarial?

Per la seva importància, a PIMEC ja hem començat a oferir xerrades que mirin de donar llum per comprendre el blockchain, i aquí mirem de fer-ne una explicació introductòria, en aquest i un següent post.

Què canvia el Blockchain?

Abans d’entrar en una definició més tècnica (al pròxim post), es diu que el blockchain farà que passem d’un Internet de la Informació, a un Internet del Valor.

Els principals problemes de l’internet actual són que la informació no sempre està accessible, és vulnerable de ser alterada, i no tenim seguretat que sigui certa – no és del tot fiable -. Actualment, Whatsapp cau o es col·lapsa per cap d’any, i si jo penjo un CV, es “confia” que la informació que hi poso és certa, però no està validada.

I més encara, en l’actual internet de la informació, les nostres dades no són nostres. La informació que afegeixo a facebook és de facebook; de fet, el seu negoci es basa en oferir uns serveis gratuïts a l’usuari de manera que capta i agrega dades de manera massiva, i a partir d’aquí pot comercialitzar el seu big data.

Amb el blockchain, això canvia, la informació:

  • Deixa de ser vulnerable
  • És sempre accessible
  • És fiable i immutable
  • És nostra, i compartim només el que desitgem.

Com afecta això als negocis?

Pensem en la possibilitat de l’internet de les coses, i per exemple, els cotxes o vehicles que poden anar sols. Confiaríem ara en una ciutat de cotxes autoconduits? Sabent o conscients que la xarxa es pot col·lapsar, o que el servidor que dóna ordres als cotxes pot ser hackejat?

blockchainAixò, la tecnologia blockchain ho soluciona.

Podem imaginar un whatsapp on les dades siguin privades i només nostres? Una identitat digital creada a partir de la confiança i certificat de les entitats homologades? Una nova manera de finançar negocis?

Sí, podem imaginar, perquè de fet, blockchain ja és aquí per fer-ho realitat. Seguim aprofundint al pròxim post!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Saps com millorar la teva presentació al parlar en públic?

Next Story

Experiència #MWC2018: Amb què ens quedem?

Latest from Competitivitat