/

Les claus de l’evolució del comerç electrònic en els propers anys

No cal mirar molt lluny per comprovar com el comerç electrònic ha guanyat terreny de manera espectacular. Fins fa tot just uns anys, ningú hauria apostat perquè Internet ens permetria comprar i vendre pràcticament qualsevol cosa.

Però això no ha fet més que començar, comprar on-line ens resulta fàcil, còmode i també econòmic.

Lluny d’aturar-se, el creixement de l’ecommerce seguirà in crescendo i a un ritme vertiginós

El creixement de l’ecommerce seguirà in crescendo i a un ritme vertiginós.

Els nous emprenedors són, probablement, responsables d’aquest imparable creixement de la compra en línia. I és que, han estat precisament empreses i emprenedors els que han posat la tenacitat i el treball necessari per, a poc a poc, fer veure als usuaris d’internet que comprar en línia és segur i molt còmode.

La pregunta ara és a què ens enfrontem ? Com evolucionarà l’ecommerce?

La veritat és que no hi ha recepta màgica i el que a uns els funciona és molt probable que no serveixi per a altres.

L’èxit en la venda en línia dependrà de com cada empresa és capaç de treure partit als seus recursos i les eines amb què compta

Depenent del públic, els objectius, l’experiència i les necessitats de cada marca, haurà d’enfocar l’estratègia: crear una sòlida imatge de marca, fidelitzar clients en el cas dels que ja tenen un recorregut, internacionalitzar-se. Però, el que sí és comú per a qualsevol model de negoci que aposti per la venda en línia és que els canvis seran constants i la flexibilitat i capacitat d’adaptació serà fonamental en les empreses.

Tendències ecommerce

 Big data

Conèixer als usuaris, saber el que volen, com, quan i per què és imprescindible. És per això que treballar amb les dades serà una de les claus per a l’èxit.

No hi ha cap negoci que tingui futur sinó comença a invertir en informació, en conèixer als seus clients.

Conèixer als usuaris, saber el que volen, com, quan i per què és imprescindible

Immediatesa

Hi ha un gran número de compres online que no es completen quan ens diuen quan arribarà el producte. A l’última campanya de Nadal, es van perdre moltes compres per aquest motiu, ja que si vull fer un regal per Reis no puc esperar que arribi passat el dia 6 de gener, no?.

En aquest sentit Amazon ha començat la cursa cap a un mon d’entregues en menys d’una o dues hores. Aquesta tendència està arrossegant a tot el sector, comença una cursa on només sobreviuran els més eficients.

Per aconseguir immediatesa ens calen molt factors, xarxes d’entrega eficients, ús extensiu del big data i segurament aprofundir en la convergència del món online amb la tenda tradicional offline. Aquests són els tres ingredients que ens poden fer triomfar en aquest “món immediat” que ens ve a sobre.

Proliferació de marketplaces

 T’has plantejat alguna vegada per què la majoria de gent prefereix anar a un supermercat quan ha de realitzar una compra?

Poden haver-hi molts motius, però sens dubte, hi ha un que és clau: en la mateixa cistella de la compra podem posar productes de neteja, menjar per a la nostra mascota, fruita i cosmètics; comprem tot al mateix temps i ens ho emportem en el mateix moment. Es a dir, estalvi de temps i disponibilitat immediata.

Busquem estalvi de temps i disponibilitat immediata

Comprem tot al mateix temps i ens ho emportem en el mateix moment

Aquest exemple el podem extrapolar a les compres per internet. Cada vegada tenim menys temps per dedicar a les compres i, entrar a una botiga per comprar la roba, en una altra per comprar el perfum i una altra diferent per a comprar el menjar del gat. Tot aquest procés ens roba temps, no resulta còmode i ens obliga a assumir els costos d’enviament per diverses compres.

És aquí on entren en joc els marketplaces, plataformes que es converteixen en una mena de centre comercial en línia. Allà podem, sense necessitat de sortir de la plataforma, comprar diversos productes.

En aquest entorn, les petites empreses, a través d’acords de comercialització que els permetin ser presents en diverses plataformes, amplien les seves possibilitats de negoci.

Fabricació sota demanda

L’evolució ens porta a un futur en què els terminis en el disseny i la fabricació es redueixen, amb uns costos globals de producció més baixos ja que sabrem per endavant l’acceptació del producte i el fabricarem després d’haver estat comprat, evitant així estocs innecessaris i la obsolescència dels producte. Aquest es un dels conceptes claus de la nova indústria 4.0 que ve.

Un bon exemple d’aquesta tendència és la companyia Bubok, una plataforma en línia que permet als autors autopublicar les seves obres i vendre-les realitzant impressió sota demanda. Així, només s’assumeixen els costos de cada llibre quan ja s’ha venut.

L’online reforça l’offline. I viceversa

La tendència va cap a la digitalització del comerç tradicional

Si arribats a aquest punt estaves pensant que la venda tradicional offline comença a morir, estàs equivocat. Per contra, cobra més protagonisme. I és que la tendència no només va cap a la creació de més ecommerce, sinó també cap a la digitalització del comerç tradicional, recolzant-se l’online a l’offline i a la inversa. Com a clients volem una experiència de compra complerta, i sempre és millor comprar amb els cinc sentits que amb dos.

El comerç offline tradicional ens ofereix comprar amb els cinc sentits respecte als dos que en ofereix l’online

En aquest sentit, que en penseu de disposar d’una tenda tradicional offline de proximitat que ens tracta fantàsticament, ens dóna un gran servei, ens coneix personalment,  i a la vegada disposa de l’estoc infinit i els preus de l’ecommerce?

Doncs bé, jo tinc clar on compraria, i vosaltres?

Ignasi Sayol, President de PIMEC Logística

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Ofereix la FP una formació adequada als requeriments del mercat de treball?

Next Story

Com faig un vídeo viral?

Latest from Competitivitat